ANRE a apobat un tarif mai mare la gazul natural pentru populație

  • 28 Ianuarie 2022 15:38
ANRE a apobat un tarif mai mare la gazul natural pentru populație

De la 1 ianuarie populația va achita 15 lei și 18 bani pentru un metru cub de gaze, cu peste patru lei mai mult decât în prezent, potrivit deciziei de astăzi a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Guvernul promite compensații majorate pentru cetățeni, dar noile tarife vor provoca scumpiri ale mărfurilor și serviciilor, dar și la alte resurse energetice, precum energia electrică.

ANRE a examinat astăzi cererea de majorare a tarifelor depusă de Moldovagaz. Majorarea tarifului este determinată de creșterea prețului de achiziție, a menționat reprezentanta ANRE, Marcela Aramă.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat ieri că în perioada următoare se estimează o reducere a prețului de import, dar asta nu va conduce și la scăderea tarifului deoarece întreprinderea a înregistrat pierderi de peste 2,6 miliarde de lei în ultimul an din cauza diferenței de tarif, care trebuie să fie recuperate.

Guvernul promite că noua majorare, după cea din noiembrie, nu va afecta cetățenii care consumă puține gaze. Astfel, primii 150 de metri cubi de gaze pe lună vor fi achitați la tariful actual - adică 6,8 lei pentru primii 50 de metri și 7,9 lei pentru următorii 100.

Recent și cei doi furnizori de energie electrică au cerut majorarea tarifelor cu aproximativ 50%, dar potrivit calculelor ANRE, creșterea ar urma să fie mai mică. Totuși, de la 1 aprilie se așteaptă și majorarea prețurilor de import.

Amintim că prețurile la produsele energetice au crescut pe parcursul anului trecut, această tendință accentuându-se în toamnă din cauza cererii mari pe piețele internaționale. Unii experți și politicieni dau vina și pe tensiunile geopolitice și interesele Federației Ruse. Rep. Moldova s-a confruntat cu o criză energetică în toamnă, când exista riscul să fie suspendate livrările de către Gazprom, iar prețul de achiziție a crescut de câteva ori față de începutul anului. Totodată, în luna noiembrie au fost majorate și tarifele pentru consumatori. Guvernul a adoptat un program de compensații pentru populație în valoare de aproximativ 1,6 miliarde de lei care acoperă parțial diferența de tarif, însă majorarea prețurilor la produsele energetice a provocat și un lanț de scumpiri la alte mărfuri și servicii. Experții consideră că în următoarea perioadă prețul la resursele energetice se va menține ridicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău