Ankara spune că așteaptă undă verde de la Washington pentru vânzarea avioanelor F-16

  • 19 Ianuarie 2023 10:00
Ankara spune că așteaptă undă verde de la Washington pentru vânzarea avioanelor F-16

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu și-a exprimat speranța, la Washington, că Statele Unite vor aproba vânzarea avioanelor de luptă F-16, informează AGERPRES.

„Desigur, vom discuta și chestiuni legate de cooperarea noastră bilaterală în domeniul apărării și, în special, cererea noastră pentru F-16", a declarat el la Departamentul de Stat, adresându-se secretarului de stat american Antony Blinken înaintea întrevederii.

„Așa cum am spus deja, este important nu doar pentru Turcia, ci și pentru NATO și Statele Unite. Prin urmare, ne așteptăm să fie aprobată în conformitate cu interesele noastre strategice comune", a adăugat ministrul turc de externe.

Cei doi oficiali au spus că vor aborda în cadrul discuțiilor și conflictul din Ucraina.

Subiectele controversate în relația dintre Washington și Ankara sunt multiple, de la Siria până la opoziția Turciei față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO, dar SUA recunosc rolul constructiv al Ankarei în războiul din Ucraina, potrivit aprecierii făcute sub protecția anonimatului de un oficial american.

Turcia blochează intrarea Suediei și a Finlandei în NATO încă din luna mai, acuzându-le că găzduiesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și organizații aliate acestuia, pe care Ankara le consideră teroriste. În pofida unui memorandum de înțelegere semnat la sfârșitul lunii iunie, Ankara își consideră cererile încă nesatisfăcute, în special cele privind extrădarea cetățenilor turci pe care dorește să îi judece pentru terorism.

Livrarea avioanelor de luptă F-16 către Turcia și a avioanelor F-35 către Grecia este un subiect sensibil pentru executivul american. Acesta este favorabil vânzărilor, care fac însă obiectul opoziției aleșilor americani, inclusiv a șefului Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, democratul Robert Menendez.

Turcia dorește să achiziționeze 40 de avioane de luptă F-16, precum și piese de schimb necesare pentru întreținerea și modernizarea avioanelor F-16 pe care le deține deja.

Președintele Joe Biden a declarat că sprijină livrarea de F-16 Ankarei în timpul unei întâlniri cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în marja summitului NATO de la Madrid din iunie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău