ANI | Amenzi de 12 mii de lei și mai multe controale inițiate referitor la mai multe cazuri privind incompatibilități de funcție

  • 29 Noiembrie 2021 09:46
ANI | Amenzi de 12 mii de lei și mai multe controale inițiate referitor la mai multe cazuri privind incompatibilități de funcție

În săptămâna 22 – 26 noiembrie curent, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat în total 14 controale. În două controale pe avere sunt vizați câte un primar a unei suburbii a capitalei și altul a unei localități din raionul Telenești.

Pentru posibile conflicte de interese sunt verificați un fost director a unei întreprinderi municipale din Bălți, un fost funcționar din cadrul Aparatului Președintelui raionului Soroca și un director de grădiniță din raionul CăușeniAlți nouă funcționari din cadrul direcțiilor teritoriale ale ANSA din raioanele Cantemir, Sângerei, Edineț, Fălești, Rezina, Cahul, Anenii Noi și Florești sunt verificați pentru posibile incompatibilități de funcție.

Amenzi de circa 12 mii de lei au fost aplicate de inspectorii de integritate pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și interese personale. Astfel, s-au ales cu câte o amendă un doi consilieri din Tomai, UTA Găgăuzia și din Lăpușna, raionul Hâncești, precum și un funcționar public din cadrul Direcției educației, tineret și sport din Chișinău și alți trei funvcționari publici cu statut special ai Inspectoratului de Poliție Fălești.

Două încălcări au fost stabilite de inpectorii de integritate. Un fost judecător al Judecătoriei Căușeni s-a ales cu un act de constatare în care s-a identificat o diferență vădită între bunurile dobândite și veniturile obținute pentru anul 2013, în sumă de peste 89 de mii de lei, iar un director al unei întreprinderi subordonate Agenției Moldsilva a fost constatat cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese.

Juriștii ANI au apărat actele de constatare în 29  ședințe de judecată, iar pe aspectul prevenirii au fost oferite 143 de consultații telefonice, dintre care 21 apeluri fiind înregistrate la Linia instituțională de informare.

ANI a eliberat 32 de Certificate de Integritate, care au fost solicitate de angajatori pentru candidații la funcția publică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău