Anglia le va propune persoanelor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani să se vaccineze împotriva COVID-19

  • 14 Septembrie 2021 10:47
Anglia le va propune persoanelor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani să se vaccineze împotriva COVID-19

Anglia le va propune persoanelor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani să se vaccineze împotriva COVID-19 începând de săptămâna viitoare, a anunțat luni seara guvernul, urmând recomandarea dată de medicii-șefi ai celor patru națiuni ale Regatului Unit (Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord), informează AFP, potrivit Agerpres.

Programul de vaccinare se va face prin instituțiile școlare, cum se întâmplă deja în cazul altor vaccinuri, cu consimțământul părinților sau responsabililor, potrivit Ministerului Sănătății.

"Am acceptat recomandarea medicilor-șefi de a extinde vaccinarea la cei între 12 și 15 ani", a declarat ministrul sănătății britanic Sajid Javid, subliniind că serviciul public de sănătate, NHS, "este gata să livreze vaccinul" pentru această categorie de vârstă.

Competente în materie de sănătate, guvernele locale scoțian, galez și nord-irlandez vor trebui la rândul lor să-și anunțe decizia.

Recomandarea medicilor-șefi diferă de concluziile comitetului care supervizează campania de vaccinare (JCVI), ceea ce ar putea genera reticență din partea familiilor în a o aplica, în pofida temerilor legate de începerea noului an școlar.

Această recomandare presupune că trei milioane de adolescenți din această categorie de vârstă ar fi eligibili în Regatul Unit pentru a primi o primă și unică doză de vaccin Pfizer/BioNTech.

Cei patru medici-șefi britanici au cerut comitetului să se pronunțe asupra administrării unei a doua doze adolescenților din această categorie de vârstă, atunci când mai multe date vor fi disponibile la nivel global.

În recomandarea lor, ei iau în calcul impactul pandemiei asupra educației adolescenților și subliniază că vaccinarea ar putea permite "reducerea (însă nu eliminarea) perturbărilor din învățământ".

În pofida îngrijorărilor legate de începerea noului an școlar, JCVI a estimat în urmă cu 10 zile că beneficiul extinderii vaccinării la cei cu vârste între 12 și 15 ani este unul marginal. Virusul prezintă un risc scăzut pentru copiii în stare de sănătate bună, a estimat el, recomandând totodată guvernului să solicite și alte opinii.

Copiii de peste 12 ani care prezintă probleme de sănătate ce îi fac vulnerabili la COVID-19 sunt deja eligibili pentru vaccinare, deschisă pentru toți tinerii cu vârste între 16 și 17 ani.

Numeroase țări occidentale, precum Franța și SUA, vaccinează de mai multe săptămâni adolescenți, astfel că programul de vaccinare din Regatul Unit pare să nu țină pasul, după o demarare accelerată a campaniei în decembrie anul trecut.

De la începutul pandemiei, peste 134.000 de persoane au decedat în Regatul Unit în decursul celor 28 de zile care s-au scurs după testarea lor pozitivă la COVID-19. Această țară, cu peste 66 de milioane de locuitori, înregistrează circa 30.000 de noi cazuri pe zi.

Premierul Boris Johnson urmează să prezinte marți planul său de luptă împotriva virusului în timpul iernii, pe fondul temerilor revenirii patologiilor sezoniere și al presiunii foarte mari asupra sistemului de sănătate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău