Angela Paraschiv: Oamenii trebuie să conștientizeze faptul că decizia lor de a nu se vaccina se reflectă în numărul zilnic de decese

  • 09 Noiembrie 2021 12:06
Angela Paraschiv: Oamenii trebuie să conștientizeze faptul că decizia lor de a nu se vaccina se reflectă în numărul zilnic de decese

Republica Moldova are o acoperire vaccinală de doar 25%, fapt ce reprezintă un pericol major de răspândire în continuare a virusului SARS-CoV-2. Riscul de infectare cu COVID-19 este de 11 ori mai mare în rândul persoanelor nevaccinate decât cele imunizate. Medicii și experții în epidemiologie atenționează oamenii despre necesitatea respectării măsurilor de protecție și vaccinării împotriva COVID-19, în contextul răspândirii noilor tulpini ale virusului, foarte contagioase și periculoase. Mai multe detalii despre importanța imunizării aflăm de la Angela Paraschiv, șefa Disciplinei de epidemiologie a Departamentului Medicină Preventivă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Dna. Paraschiv, până în prezent, în Republica Moldova peste 870 de mii de persoane și-au administrat doza completă de vaccinare. Această cifră reprezintă 25% din totalul populației. Mulți oameni încă ezită să facă acest pas. Ce le-ați recomanda? De ce este important să se vaccineze?

Vaccinarea este singura metodă eficientă care ne poate proteja de formele grave ale bolii și spitalizare. Cu cât mai multe persoane se vaccinează, cu atât mai mult se reduce riscul de transmitere a virusului SARS-CoV-2. Pentru a opri pandemia COVID-19, este necesar să fie vaccinată cel puțin 70% din populația țării noastre. Prin vaccinare ne protejăm nu doar pe noi, dar și pe cei din jurul nostru: membrii familiei, colegi, rude. Îi îndemn pe toți să aibă încredere în siguranța vaccinurilor. Acestea deja și-au dovedit eficacitatea după administrarea a peste 7 miliarde de doze la nivel mondial. 

Mulți dintre cei care încă nu s-au imunizat spun că le este frică de posibilele efecte secundare ale vaccinurilor asupra sănătății. Cât de sigur este vaccinul împotriva COVID-19?

Nici un preparat biologic nu poate fi introdus pe piața farmaceutică, dacă nu a trecut toate etape de dezvoltare și nu a fost dovedită siguranța lui. Vaccinurile împotriva COVID-19 nu sunt o excepție. Toate vaccinurile au trecut prin etape de testare și evaluare mult mai riguroase decât alte medicamente. La moment, sunt circa 300 de vaccinuri aflate în testarea preclinică sau clinică, dar nu toate sunt aprobate pentru vaccinarea în masă a populației. Ajung doar cele care s-au dovedit a fi sigure și eficiente. În prezent, în Republica Moldova și în țările vecine, se atestă o creștere semnificativă, nu doar a numărului de infectări, dar și de decese. În ultima perioadă de timp, țara noastră înregistrează 30-40 de decese pe zi din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Oamenii trebuie să înțeleagă că vaccinarea îi protejează de formele grave, spitalizare și deces. 

26 maladii infecțioase care pot fi prevenite prin vaccinare

Care este, de fapt, măsura cea mai eficientă de combatere a bolilor infecțioase? 

În combaterea bolilor infecțioase un rol important îl are aplicarea măsurilor de prevenire și nicidecum tratamentul. În decursul anilor, s-a dovedit că cea mai eficientă metodă de a combate răspândirea maladiilor infecțioase este vaccinarea populației. Acest aspect este explicat prin faptul că, în momentul administrării tratamentului, persoana reușește să infecteze alte 5-18 persoane, ceea ce ne demonstrează faptul că în acest mod nu vom putea stopa răspândirea infecției. Vaccinarea însă, permite formarea imunității contra infecției fără contaminare. Actualmente, avem circa 26 maladii infecțioase care pot fi prevenite prin vaccinare. Astăzi, nu înregistrăm cazuri de variolă, difterie și poliomielită în Republica Moldova. Și toate aceste rezultate se datorează vaccinării. Nu avem alte soluții mai eficiente pentru a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2 decât vaccinarea.   

De ce este important să ne vaccinăm într-un număr atât mai mare?

Virusul SARS-CoV-2 este un microorganism care nu poate trăi în afara organismului uman. Pentru a se păstra ca specie, el are nevoie să se multiplice și să utilizeze resursele metabolismului uman. În afara organismului, virusul nu se multiplică și dispare în câteva zile – în medicină îi spunem microorganism parazit, care trăiește din contul omului. Aceste condiții prielnice sunt create de persoana care nu are anticorpi față de virusul SARS-CoV-2, adică nu este vaccinată și nu a suportat boala anterior. Cu cât mai mulți oameni sunt nevaccinați, cu atât mai ușor virusul găsește o nouă victimă pentru existența sa. Dacă ne vom vaccina într-un număr suficient pentru a nu permite trecerea lui de la o persoană la alta, virusul nu va putea ataca, iar răspândirea acestuia se va reduce până vom elimina circulația acestuia definitiv.

Trecerea frontierei în baza testului COVID-19 nu garantează că în acel moment persoana nu este infectată

În țările vecine situația pandemică se agravează. România înregistrează cifre record de cazuri și decese asociate COVID-19… 

Infecția nu cunoaște hotare, iar migrația populației continuă a fi una intensă. În acest context, riscul de a aduce o oarecare infecție în Republica Moldova întotdeauna persistă. Acest fapt este valabil nu doar pentru COVID-19, dar și pentru toate maladiile infecțioase. Omul poate fi infectat și totodată contagios pentru alte persoane înainte de apariția semnelor clinice de boală. La revenirea în țară el poate nici să nu intuiască că este bolnav, dar să transmită infecția celor din jur. 

În contextul pandemiei COVID-19, infecția s-a răspândit într-o perioadă foarte scurtă în toată lumea, datorită circulației internaționale intense. Riscul de a aduce infecția în țară, inclusiv variante noi ale virusului SARS-CoV-2, este mare, ținând cont că în țările vecine rata de vaccinare este mică, comparativ cu alte țări din regiunea europeană, care s-au dovedit a fi lideri la capitolul vaccinării. Trecerea frontierei în baza testului COVID-19 nu garantează că în acel moment persoana nu este infectată. Omul se poate infecta după ce a făcut testarea, dar manifestările clinice apar mai târziu, perioadă în care virusul se transmite la alte persoane cu care a interacționat. 

Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt eficiente împotriva mutațiilor virusului?

Vaccinurile au fost dezvoltate în baza variantei inițiale a virusului SARS-CoV-2 depistată în China. Rezultatele studiilor clinice au demonstrat eficiența vaccinurilor care variază de la 67% până la 96%, în funcție de tipul vaccinului. Apariția mutațiilor noi ale virusului au determinat schimbări la nivelul proteinei S-Spike de pe suprafața virusului, care stă la baza producerii vaccinului. Dar în toate variantele noi apărute până acum, aceste schimbări nu au dus la scăderea semnificativă a eficacității vaccinurilor. Pentru Republica Moldova a fost determinată eficacitatea de 90,47%. Virusul suferă mutații noi atunci când are posibilitatea de a se transmite intens în rândul populației. La moment, ne aflăm în perioada de transmitere comunitară foarte intensă. Astfel, virusul va suferi iar mutații, ceea ce va determina un nou val la nivel mondial. Cu cât mai multe mutații survin la nivel de virus, cu atât mai mult se reduce eficacitatea vaccinurilor. Pentru a evita acest fenomen, este necesar să se vaccineze cât mai multe persoane. 

Cum fiecare dintre noi poate contribui la combaterea pandemiei?

Fiecare dintre noi își dorește să revină la viața normală de până la pandemie. Această pandemie nu este doar a sistemului medical. Toți suntem implicați în lupta contra virusului SARS-CoV-2. Zilnic, virusul provoacă multă suferință și răpește zeci de vieți omenești. Este un preț foarte scump pe care îl plătim pentru iresponsabilitate pe care o avem față de gravitatea situației în care ne aflăm. Eradicarea variolei a durata 10 ani. O infecție care a răpus peste 500 de milioane de oameni. Oare de cât timp avem nevoie să oprim pandemia COVID-19? Câte persoane mai trebuie să decedeze? Oamenii trebuie să conștientizeze faptul că decizia lor de a nu se vaccina se reflectă în numărul zilnic de decese. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău