Angela Merkel solicită dezvoltarea producției de baterii pentru vehiculele electrice la nivelul UE

  • 25 Septembrie 2018 13:43
Angela Merkel solicită dezvoltarea producției de baterii pentru vehiculele electrice la nivelul UE

Dezvoltarea de către Uniunea Europeană (UE) a propriei sale producții de baterii pentru vehiculele electrice este "extrem de importantă", pentru a-și asigura rolul în industria auto, care trece la mobilitatea trece la mobilitatea electrică, a declarat, marți, cancelarul german Angela Merkel, într-o conferință desfășurată la Berlin, transmite Reuters.

"Dacă China inaugurează aici primul centru de producție de baterii pentru vehiculele electrice, atunci e drăguț. Atunci bateriile sunt făcute și în Europa. Dar nu știu dacă nu e visul nostru să le producem noi înșine în UE. Încă susțin că trebuie să ne dezvoltăm capacitatea strategică de a produce și baterii pentru vehiculele electrice. Cred că va fi extrem de important în următoarele decenii", a declarat Merkel.

Nemții încep să adopte vehiculele electrice, experții estimând că, până în 2022, un milion de automobile electrice hibride sau echipate cu baterii vor rula pe drumurile din Germania.

Obiectivul inițial al Guvernului de la Berlin era ca, până în 2020, să existe un milion de automobile electrice în Germania, dar interesul scăzut al cumpărătorilor a forțat autoritățile să abandoneze această țintă.

Săptămâna trecută, un comitet guvernamental de consultanță a anunțat că recentele subvenții acordate cumpărătorilor au impulsionat vânzările, astfel încât este posibil ca, până în 2022, un milion de automobile electrice hibride sau echipate cu baterii să ruleze pe drumurile din Germania.

Datele oficiale arată că luna trecută s-au vândut 460.000 automobile electrice și hibride în Germania și aproximativ 13.500 stații de încărcare.

Producătorii auto germani, afectați de scandalul emisiilor (Dieselgate), oferă în prezent 33 de modele electrice și hibride, analiștii estimând triplarea acestei cifre în următorii ani.

Cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din China - CATL - va construi prima sa fabrică europeană în Germania, pentru a furniza baterii litiu-ion grupului auto german BMW. În iunie, CATL a anunțat că a încheiat un contract important cu BMW și analizează potențialele locații pentru facilitatea de producere a bateriilor din Europa, iar oficialii din landul Turingia au încurajat compania chineză să folosească o unitate din Erfurt, în estul țării.

Markus Duesmann, șeful departamentului de achiziții de la BMW, a declarat că grupul german vrea să preia în următorii ani baterii în valoare de patru miliarde de euro de la CATL. Oficialii chinezi au dat asigurări că fabrica din Erfurt este doar primul lor pas în Europa și sunt luate în considerare și alte locații.

La fabrica CATL vor fi create aproximativ 600 de locuri de muncă, iar până în 2022 producția va ajunge la 14 gigavați pe oră.

CATL este deja furnizor al producătorilor auto chinezi SAIC Motor Corp și Geely și are acorduri cu firmele auto internaționale.

În prezent, majoritatea bateriilor pentru vehiculele electrice se produce în Asia, piața fiind dominată de firmele nipone Panasonic și NEC, grupurile sud-coreene LG și Samsung, de companiile chineze BYD și CATL, și de Tesla în SUA.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău