Angela Merkel și Emmanuel Macron cer eliberarea marinarilor ucraineni deținuți de către Rusia

  • 28 Decembrie 2018 14:47
Angela Merkel și Emmanuel Macron cer eliberarea marinarilor ucraineni deținuți de către Rusia

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au cerut vineri ca Rusia să-i elibereze pe marinarii ucraineni pe care i-a reținut luna trecută împreună cu navele lor, relatează agenția Reuters.

Moscova i-a acuzat pe cei 24 de marinari ucraineni că au trecut ilegal frontiera Rusiei. Ucraina a afirmat că Rusia a reținut în mod ilegal două mici canoniere și un remorcher și a acuzat Moscova de agresiune militară.

''Cerem tranzit liber, în siguranță și fără obstacole pentru toate navele prin strâmtoarea Kerci și eliberarea imediată și necondiționată a marinarilor ucraineni deținuți ilegal'', au afirmat Merkel și Macron într-un comunicat comun.

Potrivit AFP, cei doi lideri au făcut apel din nou la ''un armistițiu solid, complet și durabil în estul Ucrainei'', pentru a permite ''aplicarea de măsuri umanitare esențiale'' în favoarea populației civile.

În comunicat, Merkel și Macron au salutat noua declarație de armistițiu a Grupului de contact trilateral. Grupul de contact, care reunește Ucraina, Rusia și OSCE, a permis semnarea acordurilor de pace de la Minsk în 2015, ale căror dispoziții sunt încălcate în mod constant. El a anunțat un armistițiu care trebuie să intre în vigoare începând de sâmbătă dimineața, cu ocazia Anului Nou și a Anului Nou pe stil vechi (7 ianuarie). Beligeranții au decretat constant astfel de armistiții care au permis o acalmie a luptelor, dar au fost încălcate de fiecare dată.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău