Angela Merkel respinge posibilitatea modificării frontierelor în Balcani

  • 14 August 2018 13:50
Angela Merkel respinge posibilitatea modificării frontierelor în Balcani

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a respins luni orice modificare de frontiere în Balcani, după ce atât lideri din Kosovo, cât și din Serbia au sugerat recent că actualele frontiere sunt gata a fi negociate, informează marți MIA.

Comentariile făcute de Angela Merkel au avut în mod clar intenția de a anihila zvonurile privind o posibilă împărțire a Kosovo, perspectivă asupra căreia mulți atenționează că ar declanșa violențe în Balcani, unde situația este una extrem de volatilă și alte națiuni ar putea cere, printr-un efect de domino, modificarea frontierelor.

Președintele sârb Aleksandar Vučić a lansat luna trecută ideea unei împărțiri a Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008. Scenariul cel mai frecvent discutat ar implica recunoașterea nordului Kosovo ca parte a Serbiei. O altă posibilitate adesea discutată este că o parte predominant etnică albaneză din sudul Serbiei ar putea să se alăture provinciei Kosovo, scrie politico.eu.

Majoritatea celor 1,8 milioane de persoane din Kosovo sunt etnici albanezi, dar teritoriul este, de asemenea, locuit și de alte grupuri etnice, inclusiv sârbi.

Președintele kosovar Hashim Thaçi a declarat săptămâna trecută că este împotriva împărțirii etnice, dar a fost în favoarea "ajustării frontierelor", conform aceleiași surse.

Cancelarul federal al Germaniei și-a reafirmat sprijinul pentru perspectiva europeană în țările din Balcanii de Vest.

Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia speră toate să devină membre ale Uniunii Europene. Negocierile de aderare cu Serbia și Muntenegru sunt în desfășurare. Albania, care este deja membră a NATO, și Macedonia, care a ajuns recent la un acord cu Atena privind denumirea oficială a fostei republici iugoslave, au obținut sprijinul Comisiei Europene, care a recomandat începerea negocierilor de aderare cu autoritățile de la Skopje și Tirana.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău