Angela Merkel, preocupată de erodarea ordinii internaționale. Ce îi reproșează lui Donald Trump

  • 29 Mai 2018 11:51
Angela Merkel, preocupată de erodarea ordinii internaționale. Ce îi reproșează lui Donald Trump

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a exprimat preocupare în legătură cu erodarea sistemului organizațiilor și acordurilor internaționale, denunțând abordarea protecționistă a Administrației Donald Trump, scrie Mediafax.

Angela Merkel a atribuit deteriorarea ordinii multilaterale "dublei tranziții" - uitării celui de-al II-lea Război Mondial și modificărilor în domeniul tehnologiei.

"Oamenii care au avut experiența celui de-al II-lea Război Mondial, ultima catastrofă globală, mor, astfel că nu mai sunt martori oculari. Ei au învățat din acea experiență teribilă că nu trebuie alimentată ura, că sunt necesare eforturi mari pentru construirea prieteniilor", a declarat Angela Merkel în cursul unui seminar desfășurat în Berlin.

În același timp, Angela Merkel a atras atenția că tehnologiile digitale produc transformări structurale, generând probleme care nu pot fi soluționate unilateral de către țări.

"Acordurile și instituțiile internaționale își pierd influența. Situația este îngrijorătoare, deoarece ordinea globală multilaterală este rezultatul lecțiilor învățate în urma războaielor mondiale din secolul trecut", a subliniat Angela Merkel, potrivit agenției Reuters.

În domeniul comerțului internațional, liderul Germaniei a subliniat că tendințele protecționiste afectează activitățile de piață, denunțând abordarea protecționistă a președintelui SUA, Donald Trump.

"Suntem fericiți să continuăm negocierile cu Statele Unite (pentru un acord transatlantic -n.red.), dar nu sub Sabia lui Damocles", a atras atenția Angela Merkel, exprimând speranța că Uniunea Europeană nu va ajunge să introducă măsuri de retorsiune față de taxele vamale suplimentare impuse de Washington.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău