Angela Merkel îndeamnă partidele politice la dialog: „Aveți capacitatea de a suporta diferențele"

  • 03 Octombrie 2021 17:46
Angela Merkel îndeamnă partidele politice la dialog: „Aveți capacitatea de a suporta diferențele

Angela Merkel a lansat duminică un apel implicit partidelor politice germane pentru depășirea divergențelor după alegerile legislative, în condițiile în care încep negocieri dificile pentru formarea unui nou guvern, informează AFP, citat de AGERPRES.

În plan mai larg, cancelarul federal german, care a susținut un discurs-bilanț după 16 ani cât s-a aflat la putere, cu ocazia festivităților anuale ce marchează reunificarea țării în 1990, i-a îndemnat pe germani să apere mai mult democrația în fața demagogilor.

"Trebuie să continuăm să ne modelăm țara. Pot exista dispute în legătură cu modul precis în care să se facă acest lucru în viitor, însă știm că soluția ne aparține, că trebuie să ne ascultăm unii pe alții și să dialogăm", a declarat Merkel, ce se va retrage din politică după ce se va reuși formarea unei majorități în parlament, ceea ce ar putea dura luni de zile.

"Există diferențe între noi, dar și lucruri în comun. Fiți deschiși să vă întâlniți unii cu alții, fiți interesați unii de alții (...) și aveți capacitatea de a suporta diferențele, aceasta este lecția celor 31 de ani de unitate germană", a adăugat Angela Merkel în acest discurs susținut la Halle, estul Germaniei.

Acestea sunt primele declarații făcute de Angela Merkel cu privire la situația politică actuală.

Discursul Angelei Merkel survine într-un moment-cheie: duminică încep discuțiile exploratorii dintre partidele politice în încercarea de a forma un nou guvern. Aceste discuții se anunță foarte dificile, lăsând să se întrevadă o lungă fază de paralizie politică în Germania.

În urma recentelor alegeri legislative, va fi nevoie foarte probabil de o alianță de trei partide cu programe foarte diferite pentru a forma o majoritate - o premieră după anii 1950 și care ar putea fi, de asemenea, un factor de instabilitate.

Opțiunea considerată în prezent cea mai probabilă este o coaliție între, pe de o parte, Partidul Social-Democrat (SPD), clasat cu scor strâns pe primul loc în fața conservatorilor Angelei Merkel, și pe de altă parte ecologiștii și partidul liberal FDP (dreapta). O astfel de coaliție este susținută de o majoritate fermă a germanilor (59%), potrivit un sondaj al ZDF. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău