Angela Merkel îl felicită pe Joe Biden și își exprimă dorința pentru o colaborare ''strânsă și bazată pe încredere''

  • 11 Noiembrie 2020 09:05
Angela Merkel îl felicită pe Joe Biden și își exprimă dorința pentru o colaborare ''strânsă și bazată pe încredere''

Cancelarul german Angela Merkel i-a telefonat marți lui Joe Biden pentru a-l felicita pentru victoria în alegerile prezidențiale din SUA și pentru a-și exprima "dorința pentru o colaborare strânsă și bazată pe încredere", a anunțat cancelaria de la Berlin, relatează AFP și Agerpres.

Angela Merkel și "președintele american ales au convenit asupra faptului că este extrem de importantă colaborarea transatlantică, date fiind numeroasele provocări la nivel mondial", a mai spus purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert, într-un scurt comunicat.

Cu aceeași ocazie, Angela Merkel i-a transmis felicitări și vicepreședintei alese Kamala Harris, care va fi prima femeie de culoare ajunsă în această poziție.

Angela Merkel, care va colabora cu al patrulea președinte american de la venirea sa la putere în 2005, a avut relații tensionate cu republicanul Donald Trump, care a făcut din Germania un țap ispășitor în chestiuni economice și legate de apărare.

"Lucrurile nu pot fi mai rele cu Joe Biden decât au fost cu Donald Trump", a scris săptămânalul german Der Spiegel, convins că Angela Merkel "abia a așteptat ca Donald Trump să plece de la Casa Albă".

AFP notează totuși că vor mai persista subiecte de discordie cu SUA, cum ar fi proiectul de gazoduct Nord Stream 2 gestionat de Berlin împreună cu Rusia și care riscă facă o concurență în Europa gazului natural american.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău