Angela Merkel îi reproșează candidatului social-democrat, Olaf Scholz, că nu exclude o eventuală coaliție cu stânga radicală după scrutinul din septembrie

  • 31 August 2021 18:40
Angela Merkel îi reproșează candidatului social-democrat, Olaf Scholz, că nu exclude o eventuală coaliție cu stânga radicală după scrutinul din septembrie

Cancelarul german, Angela Merkel, a lansat marți, cu patru săptămâni înainte de alegerile federale, un rar atac la adresa candidatului social-democraților la succesiunea sa, Olaf Scholz, vice-cancelar și ministru de finanțe în guvernul de coaliție CDU – SPD, transmite Agerpres.

Merkel și-a adăugat vocea la ceea ce a devenit o linie comună de argumentație împotriva lui Scholz, actual ministru de finanțe, căruia i se reproșează că nu exclude o eventuală coaliție cu partidul Die Linke (stânga radicală) după scrutinul de pe 26 septembrie.

Die Linke este creditat în sondaje cu 6-7% din intențiile de vot, scor care i-ar permite să contribuie la formarea unei majorități de stânga.

Uniunea Creștin-Democrată (CDU, centru-dreapta) a lui Merkel a respins ideea unei coaliții cu Die Linke pe temeiul că partidele au obiective de politică externă incompatibile. Die Linke consideră NATO o relicvă a Războiului Rece și o ‘alianță de război’.

Cei trei aspiranți la poziția de cancelar al Germaniei deținută de Angela Merkel în ultimii 16 ani – creștin-democratul Armin Laschet, social-democratul Olaf Scholz și ecologista Annalena Baerbock – s-au confruntat duminică seară într-o emisiune electorală. 

Într-un sondaj flash realizat de institutul de sondaje Forsa imediat după dezbatere, 36% dintre cei 2.500 de respondenți au spus că Scholz a ieșit învingător, 30% au văzut-o pe Baerbock în frunte și doar 25% au spus același lucru despre Laschet, candidatul conservator aflându-se într-o cădere liberă după ce a fost surprins că râdea în timpul unei vizite în zonele afectate de inundații.

Mai mult, înaintea dezbaterii, campania electorală s-a încins și mai mult după publicarea unui nou sondaj care arată că Partidul Social Democrat (SPD) câștigă și mai mult în preferințele electoratului în fața conservatorilor Angelei Merkel, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Creștin-democratul Armin Laschet a insistat duminică în dezbatere electorală că nu va colabora cu Die Linke: „Nu o voi face. Punct”, a spus el.

De asemenea, Armin Laschet l-a acuzat pe Scholz că SPD a blocat introducerea dronelor înarmate ca modalitate vitală de modernizare a armatei germane.

Scholz a ripostat dând vina pe guvernul anterior al CDU și al Partidului Liber-Democraților (FDP), favorabil pieței libere, care a fost la putere până în 2013, pentru că a redus bugetul forțelor armate și nu a investit în echipamente.

În perioada în care a fost ministru federal de finanțe, Scholz a susținut că a promovat “cea mai mare creștere” a bugetului Bundeswehr, care a ajuns în prezent la peste 50 de miliarde de euro. Cu toate acestea, Annalena Baerbock de la Verzi a ținut să sublinieze ceea ce ea consideră a fi eșecurile actualei coaliții în ceea ce privește Afganistanul.

Într-un ipotetic vot direct pentru cancelarul federal, sondajul INSA arată că ministrul de finanțe Olaf Scholz, candidatul SPD, ar primi 31% din voturi, comparativ cu numai 10% pentru Laschet și 14% pentru candidata Verzilor, Annalena Baerbock.

Germanii sunt chemați la urne pe 26 septembrie, când Angela Merkel se va retrage din funcția de cancelar federal după 16 ani și după patru victorii în alegeri naționale. Plecarea iminentă a Angelei Merkel a slăbit sprijinul pentru alianța sa conservatoare, fapt ce ar putea însemna revendicarea poziției de cancelar al Germaniei de către social-democrați după 16 ani, când Merkel l-a înlocuit pe social-democratul Gerhard Schröder.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău