Angela Merkel, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski au lansat un apel către Rusia de a-și retrage trupele comasate la frontiera cu Ucraina

  • 16 Aprilie 2021 19:37
Angela Merkel, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski au lansat un apel către Rusia de a-și retrage trupele comasate la frontiera cu Ucraina

Cancelarul Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, și cel ucrainean Volodimir Zelenski au lansat vineri un apel către Rusia de a-și retrage trupele comasate în ultimele săptămâni la frontiera cu Ucraina, într-un demers pentru "detensionarea" situației în regiune, relatează AFP, Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Cancelarul german, președinții francez și ucrainean au exprimat în cadrul unei videoconferințe preocuparea lor comună față de această activitate militară rusă "la frontiera cu Ucraina, precum și în Crimeea anexată ilegal" și au chemat la retragerea "acestor întăriri de trupe pentru a se ajunge la o detensionare", potrivit unui comunicat comun transmis de cancelaria germană.

La finalul întrevederii de la Paris între Macron și Zelenski, cărora li s-a alăturat cancelarul Angela Merkel prin videoconferință, liderii Franței și Germaniei au reiterat atașamentul pentru "independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei".

Comunicatul subliniază necesitatea respectării acordurilor de pace de la Minsk pentru a opri conflictul din estul Ucrainei, precum și angajamentul Germaniei și Franței de a relua convorbirile în așa-numitul format Normandia - adică dialogul dintre Rusia și Ucraina, sub medierea Franței și Germaniei.

Președintele ucrainean s-a declarat pregătit pentru discuții cu omologul său rus Vladimir Putin, cu participarea Franței și a Germaniei, într-o încercare de a atenua tensiunile legate de mobilizarea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.

Zelenski, care a făcut această declarație după întâlnirea de la Paris cu Emmanuel Macron, a apreciat, de asemenea, că un summit între Vladimir Putin și președintele american Joe Biden ar putea contribui la calmarea situației.

Discuțiile dintre cei trei participanți la convorbirile în format Normandia au avut loc pe fondul îngrijorărilor provocate de mobilizarea de trupe și echipamente militare ruse la granița ruso-ucraineană și al numeroaselor încălcări ale armistițiului în Donbas.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:1,54 m/s
Wed
28
Thu
22
Fri
24
Sat
25
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău