Angela Merkel cere UE să se pregătească pentru un eventual eșec al negocierilor cu Londra privind relația post-Brexit

  • 01 Iulie 19:10
Angela Merkel cere UE să se pregătească pentru un eventual eșec al negocierilor cu Londra privind relația post-Brexit

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut miercuri Uniunii Europene să se pregătească pentru un eventual eșec al negocierilor cu Londra privind relația post-Brexit, întrucât până în prezent s-au făcut progrese ''foarte limitate'' la aceste tratative, potrivit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

''Voi continua să sper la o soluție bună, dar noi, în UE, trebuie să ne pregătim pentru cazul în care un acord nu va fi încheiat'', a afirmat Merkel la Berlin în fața Camerei Deputaților, în prima zi a președinției germane a Consiliului UE.

''Am convenit cu Marea Britanie să intensificăm discuțiile pentru a încheia în august o înțelegere care să fie ratificată până la sfârșitul anului'', dar UE ''trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea ca o înțelegere să nu se materializeze'', a adăugat ea, după ce sâmbătă a estimat că Regatul Unit va trebui să-și ''asume consecințele'' unei relații economice mai puțin puternice cu UE după Brexit.

''Dacă Regatul Unit nu dorește o reglementare comparabilă celei europene în materie de mediu, de piață a muncii sau de norme sociale, relațiile noastre vor pierde în intensitate'', a insistat șefa guvernului german.

Bruxelles-ul și Londra au început luni un program intens de negociere preconizat să dureze cinci săptămâni, cu voința comună de a avansa la aceste discuții astfel încât să se evite un ''no deal'' potențial dezastruos.

Principalele divergențe privesc solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote și taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, așa-numitul ''level playing field'', pentru a evita o posibilă concurență neloială din partea britanicilor pe piața europeană, și dosarul pescuitului.

Londra respinge solicitarea privind continuarea aplicării unor norme europene

Londra respinge solicitarea privind continuarea aplicării unor norme europene, invocând că altor parteneri comerciali UE nu le-a cerut acest lucru și Regatul Unit nu mai dorește să aplice regulile europene în condițiile în care a ieșit din UE.

În privința pescuitului, reprezentanții britanici din acest sector se împotrivesc cerinței Bruxellesului ca un acord comercial să fie legat de accesul în apele britanice în aceleași condiții ca și până acum pentru pescarii europeni, mai ales cei francezi, belgieni și olandezi.

Pe ansamblu, Bruxellesul dorește un acord extins care să cuprindă și norme ale UE privind concurența, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra dorește doar un acord clasic de liber schimb - așa cum UE a încheiat cu Canada - și la care să poată fi adăugate ulterior mici înțelegeri sectoriale.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat luna trecută că indiferent dacă va exista sau nu un acord Regatul Unit va părăsi piața unică europeană și uniunea vamală europeană și a cerut mediului de afaceri să se pregătească pentru aceasta. El a respins posibilitatea unei prelungiri a perioadei de tranziție post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie, Regatul Unit continuând să aplice până atunci regulile UE.

Dacă până la finalul acestei perioade nu se va încheia un acord, relațiile economice dintre UE și Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
31
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,1 m/s
Wed
23
Thu
20
Fri
20
Sat
19
Sun
19

Curs oficial BNM 11 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4425 -0.1747
USD 16.5518 -0.0434
RON 4.0207 -0.0349
UAH 0.5998 -0.0006
RUB 0.2245 -0.0012
Arhivă Radio Chișinău