Angela Merkel anunță că și Germania îl recunoaște pe Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei

  • 04 Februarie 2019 14:03
Angela Merkel anunță că și Germania îl recunoaște pe Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei

În vizită în Japonia, Angela Merkel anunță că și Germania îl recunoaște pe Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei.

Cancelarul german Angela Merkel a anunțat luni că țara sa îl recunoaște pe opozantul venezuelean Juan Guaido ca președinte interimar al țării, cerându-i să pregătească 'rapid' noi alegeri, transmit dpa și AFP.

'Nu au fost convocate până ieri alegeri prezidențiale, așa încât Guaido este persoana de la care ne așteptăm să inițieze un proces electoral cât mai rapid posibil, iar pentru această misiune el este președintele interimar legitim, în viziunea Germaniei și a numeroase state europene partenere', a explicat Merkel, aflată în vizită de lucru în Japonia.

La rândul său, premierul japonez Shinzo Abe a declarat după întrevederea cu cancelarul german că țara sa dorește o soluție stabilă, democratică și promptă la situația din Venezuela, fără a comenta cu privire la statutul lui Juan Guaido.

Și alte state europene l-au recunoscut luni pe Guaido ca șef al statului, după ce termenul de opt zile dat de europeni președintelui venezuelean Nicolas Maduro de a convoca alegeri prezidențiale anticipate a expirat duminică. Astfel, tânărul opozant venezuelean este considerat în prezent lider interimar al țării de Germania, Marea Britanie, Franța, Spania, Suedia, Danemarca, Austria, Letonia și Lituania. SUA, Canada și mai multe state latino-americane, între care Columbia și Brazilia, l-au recunoscut deja ca președinte pe Juan Guaido.

Ministrul german de externe Heiko Maas a mai anunțat luni că Germania va 'pune la dispoziția Venezuelei un ajutor umanitar de 5 milioane de euro, imediat ce cadrul politic va permite acest lucru'.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău