Angela Merkel anunță că Germania susține „deocamdată” Nord Stream 2

  • 08 Februarie 2021 15:07
Angela Merkel anunță că Germania susține „deocamdată” Nord Stream 2

După ce a condamnat expulzarea unor diplomați germani, suedezi și polonezi de către Rusia, cancelarul Angela Merkel a declarat că Germania își menține „deocamdată” sprijinul pentru proiectul Nord Stream 2, relatează Euractiv, potrivit hotnes.ro.

Merkel a condamnat expulzările ca fiind „nejustificate” și a afirmat că acestea îndepărtează și mai mult Moscova de statul de drept, notează sursa citată.

„În legătură cu evenimentele din Rusia, am spus deja că ne rezervăm dreptul de a continua sancțiunile, în special împotriva indivizilor”, a declarat Merkel după o întrevedere cu președintele francez Emmanuel Macron.

„Poziția privind Nord Stream 2 nu este afectată de acest lucru deocamdată; acesta este un proiect cu privire la care cunoașteți poziția guvernului federal”, a precizat cancelarul german, adăugând că păstrarea deschisă a canalelor de comunicare cu Rusia este o „datorie diplomatică”.

Poziția Germaniei cu privire la gazoductul Nord Stream 2 este că acesta e un proiect comercial însă Merkel a oferit comentarii mai nuanțate despre proiect după întâlnirea cu președintele francez, afirmând că:

„Pe de-o parte acesta este un proiect comercial, pe de cealaltă are implicații politice și joacă un rol important în zona transatlantică”.

Washingtonul a argumentat de mai mulți ani că gazoductul va crește influența Moscovei în Europa, noul președinte american Joe Biden declarând la rândul său că proiectul este „o afacere proastă pentru Europa”.

Otrăvirea și încarcerarea disidentului rus Alexei Navalnîi a scos din nou în prim plan proiectul Nord Stream 2, fiind așteptat ca opoziția internațională în creștere față de gazoduct să îi dea bătăi succesorului Angelei Merkel.

Favoritul pentru a-i succede lui Merkel în fruntea guvernului, noul lider creștin-democrat Armin Laschet, este un susținător ferm al Nord Stream 2 însă Verzii cu care se preconizează că va fi nevoit să formeze guvernul se opun proiectului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău