Angela Merkel a propus în Parlamentul European crearea "unei veritabile armate europene"

  • 13 Noiembrie 2018 19:45
Angela Merkel a propus în Parlamentul European crearea

Cancelarul german Angela Merkel a propus astăzi, într-un discurs în Parlamentul European, crearea la un moment dat a "unei veritabile armate europene", la scurt timp după o controversă puternică pe acest subiect între președintele american Donald Trump și președintele francez Emmanuel Macron.

Cancelarul german a mai propus și "constituirea unui consiliu de securitate european" pentru întărirea politicii externe a Uniunii Europene,  relatează AFP, dpa și Reuters. Discursul său a fost primit deopotrivă cu aplauze și cu huiduieli.

Angela Merkel a precizat că nu este vorba despre o armată contra NATO, dar că ar putea fi o complementare utilă a Alianței Nord-Atlantice.

Săptămâna trecută, o propunere similară a fost făcută de către președintele francez, Emmanuel Marcon. Astăzi, președintele american, Donald Trump,  l-a atacat din nou cu virulență pe Macron, cu o nouă aluzie la propunerea privind armata europeană. Trump cere cu regularitate țărilor europene membre ale NATO să își sporească bugetul pentru apărare, considerând că SUA asigură o parte mult prea mare din cheltuielile Alianței Nord-Atlantice.

Sursa: Agerpres

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău