Angela Ganninger: Pentru noi, germanii, Reunificarea și Căderea Zidului rămân a fi momente emoționante

  • 03 Octombrie 2020 10:00
Angela Ganninger: Pentru noi, germanii, Reunificarea și Căderea Zidului rămân a fi momente emoționante

„Pentru noi germanii, Reunificarea și Căderea zidului, cu aproape un an mai devreme, rămân a fi momente emoționante. Toți cei care atunci erau deja maturi sau urmăreau evenimentele politice își vor aminti mereu de acele imagini în care oamenii dansau pe zid și cum în cele din urmă, cele două state germane s-au reunificat”. Declarația aparține ambasadoarei Germaniei în Republica Moldova, Angela Ganninger, făcută în cadrul unui interviu cu ocazia a 30 de ani de la Reunificarea Republicii Federale Germania, sărbătorită pe 3 octombrie, transmite IPN.

Potrivit ambasadoarei, în Republica Democrată Germană a avut loc o revoluție pașnică, oamenii au ieșit în piață pentru mai multă libertate, pentru un stat de drept, pentru democrație. Ei și-au dorit o îmbunătățire a calității vieții și au urmat exemplul altora, cum ar fi al Mișcării Solidarnosc din Polonia. Alții și-au adus contribuția în adunarea oamenilor mai repede, spre exemplu, Ungaria a deschis hotarele cu Austria.

„Timp de 30 de ani s-au schimbat foarte multe și înafara hotarelor Germaniei, lumea a devenit alta, a avut loc digitalizarea și globalizarea. Astăzi ne confruntăm cu schimbările climaterice și cu multe alte provocări care atunci nu au putut fi prevăzute. În Germania, s-au schimbat: infrastructura, drumurile, căile feroviare, infrastructura digitală, toate acestea au fost modernizate în Germania de Est, unde pe alocuri acestea sunt mai dezvoltate decât în vest. S-a creat și un cadru juridic comun sau principii educaționale comune”, a adăugat ambasadoarea.

Angela Ganninger susține că tinerii care merg astăzi la școală în Germania, cunosc despre divizarea Germaniei doar de la lecțiile de istorie. Ei nu au trăit-o și nu o mai văd pentru că linia de divizare nu mai există. Alta e situația în cazul persoanelor în vârstă, care au trăit divizarea fiind maturi. În opinia sa, pentru acești oameni, atunci, dar și de atunci, multe s-au schimbat, în primul rând, pentru cei din est. Pentru oamenii din vest, majoritatea lucrurilor au rămas la fel. A rămas același cadru social, au fost menținute locurile de muncă. Nu a fost o schimbare atât de mare la nivel individual. Pentru oamenii din est, lucrurile erau adesea altfel. Companiile nu mai erau competitive, locurile de muncă au migrat, sau pur și simplu au dispărut. Angajații bine instruiți au putut să-și găsească locuri de muncă în Germania de Vest, astfel modificându-se structura socială, cadrul social, cercul de prieteni fiind diferit de cel de până la Reunificare. Toți acești pași, declară ambasadoarea, au influențat puternic viața personală și individuală, fapt care poate fi sesizat și până în ziua de azi.

„Eu cred că este și va rămâne a fi important să ne auzim reciproc, să discutăm unii cu alții despre aceste evenimente. În cazuri particulare, cum ar fi criza COVID-19, vedem că mediul se poate schimba împovărând oamenii, atunci când brusc dispar locurile de muncă sau se modifică brusc structurile sociale. Este o povară cu repercusiuni de lungă durată care nu poate fi depășită. Dar ea poate fi înțeleasă în discuții, în suport reciproc, împărtășită și eludată în comun, însă această amintire și experiență de viață va rămâne”, a declarat ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova.

Ambasadoarea recunoaște că atunci nu și-a închipuit că după depășirea Războiului Rece, va urma o epocă a conviețuirii pașnice, că oamenii, guvernele, vor căuta împreună, într-un cadru internațional, soluții pentru bunăstarea cetățenilor, pentru securitatea acestora, pentru dezvoltarea societății, pentru gestionarea crizelor globale. „Probabil, nu ne-am imaginat că ani la rând va fi război în Siria, Yemen, că vor exista din nou confruntări în diferite state. Cu atât mai important este să folosim astăzi instrumentele pe care le avem la dispoziție în cadrul Națiunilor Unite și al altor instituții multilaterale, pentru a asigura toți cetățenii noștri cu tot ceea ce este mai bun”, a declarant Angela Ganninger.

Reunificarea Germaniei a fost un eveniment ce s-a înfăptuit oficial la data de 3 octombrie 1990, când teritoriul fostei Republici Democrate Germane, proaspăt reorganizat în cinci landuri, a aderat la legile și constituția Republicii Federale Germane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău