Angela Caraman: Prim-ministrul și președintele nu au obligația de a-și suspenda activitatea în campanie
-
30 Noiembrie 2023 09:12
Președintele Parlamentului, prim-ministrul și președintele Republicii Moldova nu au încălcat legislația atunci când au mers la întruniri electorale. O spune șefa Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, potrivit căreia cei trei demnitari nu sunt obligați să-și suspende activitatea pe perioada campaniei electorale, dacă nu sunt concurenți electorali. De asemenea, potrivit Angelei Caraman, șeful statului, speaker-ul și premierul pot participa la întruniri electorale în afara orelor de muncă, notează IPN.
Șefa CEC spune că nu a fost încălcată legislația electorală atunci când președintele Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au mers la întruniri electorale. Angela Caraman dă asigurări că cei trei nu au folosit funcția publică în scopuri electorale, întrucât au mers la întrunirile cu alegătorii în afara orelor de muncă.
„Trebuie să privim acest lucru ca pe o modalitate a unor actori electorali de a-și face campanie. Chiar dacă vorbim de prim-ministru sau președinte ei nu au obligația de a-și suspenda activitatea. Acolo unde se face abuz de resursele administrative, acolo trebuie să se intervină, ceea ce a și făcut Comisia Electorală Centrală, a atenționat concurenții care au abuzat de resursele administrative. De exemplu, primari care au utilizat automobilul de serviciu, primari care nu și-au suspendat activitatea pe perioada campaniei. Avem un caz când primarul și-a luat concediu în campanie electorală și a fost penalizat pentru asta. Aici e vorba de utilizarea resurselor de către cei implicați în cursa electorală. Cei care nu au obligația să o facă și nu sunt nici candidați în alegeri, dacă o fac după serviciu, noi nu putem să le dictăm partidelor ce fel de campanie să-și facă. Vedem că unii actori politici au ales să-și facă campanie cu transfer de imagine”, a spus Angela Caraman în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.
Mai mult, președinta CEC vine cu acuzații la adresa primarului general al Chișinăului și sugerează că edilul ar fi folosit resursa administrativă, transformând Primăria în „filială de partid”.
„Ar trebui să ne îngrijoreze faptul că unii au făcut, practic, din structurile de serviciu filială de partid. Am urmărit acest fenomen. Primăria Chișinău, evident. Dacă urmărim cine sunt donatorii, vedem că marea majoritate sunt cei care activează în structurile Primăriei Chișinău. Acolo unde a fost cazul, am intervenit. Fie că a fost vorba de prim-ministru sau președinte, noi am atras atenția că nu pot fi utilizate resursele în timpul orelor de serviciu și mai ales dacă e vorba de candidații în alegeri”, a mai spus președinta Comisiei Electorale Centrale.
Președinta Comisiei Electorale Centrale a menționat că pentru ambele tururi ale alegerilor locale generale din bugetul de stat a fost cheltuită suma de 154 milioane de lei, mai puțin față de estimările inițiale. Potrivit șefei CEC, instituția a făcut economii în urma centralizării achizițiilor.