Angel Tîlvăr va semna scrisoarea de intenție privind constituirea Centrului de instruire F-16 în România, în marja reuniunii informale a miniștrilor apărării din UE

  • 28 August 2023 17:56
Angel Tîlvăr va semna scrisoarea de intenție privind constituirea Centrului de instruire F-16 în România, în marja reuniunii informale a miniștrilor apărării din UE

În marja Reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene (RIMAP), care va avea loc la Toledo, Spania, în perioada 29-30 august, ministrul Angel Tîlvăr va semna, alături de omologul din Olanda și de reprezentantul Lockheed Martin, scrisoarea de intenție privind constituirea Centrului de instruire F-16 în România, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

România a semnat pe 11 iulie, în marja summitului NATO de la Vilnius, Declarația comună privind formalizarea Coaliției de antrenare a forțelor aeriene ale Ucrainei, în vederea operării aeronavelor F-16. Prin semnarea Declarației comune, România se alătură unui grup important de state aliate format din Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Semnarea Declarației comune vine în contextul în care, în ședința din 6 iulie 2023, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat înființarea în România a unei facilități de instruire pentru personalul din Forțele Aeriene Române care operează aeronave F-16, facilitate care, într-o fază ulterioară înființării, va putea fi deschisă participării personalului navigant din statele aliate și partenere NATO (inclusiv Ucraina).

La câteva zile de la summit-ul NATO de la Vilnius, președintele Klaus Iohannis declara că antrenarea piloților ucraineni în România pe aeronave F-16 „este posibil să înceapă deja în august”, fără a înainta o dată anume, dar subliniind că este important ca acest proiect să fie de durată și de succes.

„Este un proces care pentru noi este important și este important să se mențină. Noi nu antrenăm piloți din august până în septembrie, ci începem la sfârșitul acestei veri și va fi un proiect care va ține foarte mult. Interesul meu este să avem un proiect bine pregătit, solid, cu instructori foarte performanți și să avem aici un proiect de succes pentru Armata Română“, a insistat Iohannis.

Potrivit MApN, Reuniunea de la Toledo va debuta cu o sesiune de lucru dedicată contribuției UE la angajamentele de securitate pentru Ucraina. Ulterior, miniștrii apărării vor analiza impactul regional și global al războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva țării vecine. La această sesiune au fost invitați să participe adjunctul Secretarului General al NATO pentru politica de apărare și planificare, Angus Lapsley, Secretarul General Adjunct al ONU pentru operații de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix, precum și ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. Activitatea se va încheia cu o sesiune dedicată afacerilor curente, în cadrul căreia vor fi abordate, din perspectivă operațională, elemente de actualitate ale agendei de securitate și apărare a UE.

Totodată, în marja evenimentului, ministrul apărării naționale va participa la cea de-a doua reuniune a Comitetului Director al Centrului Satelitar al UE (EU SatCen) în formatul miniștrilor apărării, la sediul SatCen din Torrejon.

De asemenea, ministrul român va avea o întrevedere cu omologul spaniol, prilej cu care vor fi abordate prioritățile Președinției spaniole la Consiliul UE, misiunile PSAC din Africa, situația de securitate de pe flancul estic al NATO și din regiunea Mării Negre, precum și aspecte privind cooperarea bilaterală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:3,09 m/s
Sat
18
Sun
19
Mon
21
Tue
21
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău