Angajatorii ar putea acorda salariaților zile libere, cu menținerea salariului mediu. Codul muncii ar putea fi completat

  • 14 Octombrie 2021 09:25
Angajatorii ar putea acorda salariaților zile libere, cu menținerea salariului mediu. Codul muncii ar putea fi completat

Codul muncii va fi completat cu un articol nou - Articolul 1901. Garanții și compensații acordate salariaților pentru implementarea măsurilor speciale privind asigurarea securității, protecției vieții și sănătății populației, scrie Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, acesta va prevedea că în caz de stare de urgență, de asediu și de război, precum și în caz de stare de urgență în sănătatea publică, angajatorii acordă salariaților zile libere, cu menținerea salariului mediu, pentru implementarea măsurilor speciale privind asigurarea securității, protecției vieții și sănătății populației, în modul stabilit de Guvern.

Guvernul va stabili compensații, din mijloacele bugetului de stat, angajatorilor care vor aplica aceste prevederi.

Potrivit autorilor proiectului de lege, implimentarea inițiativei va necesita mijloace financiare din bugetul de stat. Pentru realizarea măsurilor propuse sunt planificate pentru ultimul trimestru al anului 2021 circa 60 milioane lei pentru acordarea zilelor libere, 120 milioane lei pentru măsura de suspendare a raporturilor de muncă în cazul suspendării temporare a procesului educational, 60 milioane lei pentru subvenționarea șomajului tehnic și 45 milioane lei pentru subvenționarea regimului de activitate redusă. Sumele indicate sunt prevăzute la maxim, iar estimarea comună a Ministerului Muncii și Protecției Sociale și a Ministerului Finanțelor este că aceste riscuri se vor executa în proporție de 30%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău