Angajații nu beneficiază pe deplin de zilele libere, sindicate

  • 04 Martie 2020 12:41
Angajații nu beneficiază pe deplin de zilele libere, sindicate

Angajații din Republica Moldova nu beneficiază pe deplin de zilele libere atunci când acestea cad în zile de sâmbătă sau duminică și nu sunt transferate pentru altă zi, cum se întâmplă în alte țări.

Este cazul duminicilor de Paști și Paștile Blajinilor sau, anul acesta, 8 martie, care cade duminică. Reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor au propus ca zilele de sărbătoare nelucrătoare să fie transferate în cazul în care cad sâmbătă sau duminică, dar nu au fost susținuți.

Șeful Departamentului juridic al CNSM, Eugeniu Covrig, a precizat pentru IPN că orice salariat are dreptul la un concediu anual plătit de 28 de zile, incluzând zilele de sâmbătă și duminică. Zilele de sărbătoare nelucrătoare nu se includ în durata concediului de odihnă.  Astfel, dacă concediul unul salariat cuprinde o sărbătoare nelucrătoare, i se va adăuga o zi la concediu.

În acest an, 8 martie este duminică. Salariaților care sunt în concediu, li se adaugă o zi suplimentară de odihnă. Nu este și cazul salariaților care sunt la muncă, dar au liber duminică. „Sunt mai multe țări în care aceste zile nelucrătoare, indiferent dacă persoana este sau nu în concediu, ele se transferă automat pentru zilele imediat următoare”, explică Eugeniu Covrig. Potrivit juristului de la Sindicate, în Codul Muncii există stabilit un număr de zile de sărbătoare nelucrătoare, însă în niciun an angajații nu beneficiază pe deplin de ele.

Sindicatele au înaintat propuneri de modificare a prevederilor legale, astfel încât zilele de sărbătoare nelucrătoare care cad în zile libere să fie transferate, însă acestea nu au fost susținute.

În Republica Moldova, zile de sărbătoare nelucrătoare, fără recuperare, sunt: 1 ianuarie (Revelion), 7 și 8 ianuarie (Crăciunul pe stil vechi), 8 martie (Ziua internațională a femeii), Paști (duminică și luni), Paștile Blajinilor (duminică și luni), 1 mai (Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii), 9 mai (Ziua Victoriei/Ziua Europei), 1 iunie (Ziua internațională a copilului), 27 august (Ziua Independenței), 31 august (Sărbătoarea „Limba noastră”) și 25 decembrie (Crăciunul pe stil nou).

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău