Andriano Marian, fondatorul Moldovan National Youth Orchestra: Trebuie să avem o raportare globală pentru a putea crește
-
24 Septembrie 2022 14:17
Fondatorul Moldovan National Youth Orchestra, dirijorul Andriano Marian, este de părere că artiștii și tinerii în general trebuie să aibă o raportare globală pentru a putea crește din punct de vedere profesional.
Tânărul muzician consideră că, pe lângă muncă și talent, este necesară deschiderea permanentă către studiu și către un spațiu cultural extins, care oferă viziune și facilitează calea spre proiecte și parteneriate. Andriano Marian susține ideea ca tinerii din Republica Moldova, despre care spune că se îndreaptă în număr tot mai redus către domeniul artistic, să studieze în România sau în alte țări și crede că aceștia pot aduce un plus de valoare culturală chiar dacă aleg sau nu să se întoarcă în țara natală.
"E foarte important, nu doar pentru artiști, ci în general pentru tineri să se raporteze la un nivel internațional în tot ceea ce fac, să nu se limiteze. Noi trebuie să avem o raportare globală. Neavând acest lucru nu ai cum să crești. De asemenea, autocritica este foarte bună, căci te ajută să fii mai bun. În artă, secretul pentru a fi bun e să participi la cât mai multe evenimente, fiindcă percepția se schimbă când ai contact cu exemple din afara țării. Nu ai cum să progresezi dacă stai doar într-un spațiu cultural restrâns. Apoi, unde rămâne fiecare e decizia și simțul lui. Nu intrăm în chestiunea salariilor artiștilor, dar dacă vorbim de tineri artiști, întotdeauna am recomandat că e bine să cunoști oameni noi pentru a fi mai bun și să-ți lărgești orizonturile, altfel nu ai cum să evoluezi. Sunt exemple de tineri care chiar dacă s-au stabilit peste hotare în permanență fac eforturi, vin acasă chiar și temporar, dar vin cu produse noi. Fiecare își croiește drumul. Desigur, eu visez să avem în Moldova un nivel foarte ridicat al orchestrelor simfonice, al Operei, să avem un viitor frumos, dar e o ecuație complicată care ține de politicile guvernamentale și economia țării. Trebuie să fim și pragmatici în același timp", mărturisește dirijorul, într-un interviu acordat AGERPRES.
Andriano Marian este absolvent al Colegiului de Muzică "Ștefan Neaga" din Chișinău, secția de muzică populară. Datorită profesoarei Tatiana Lupan, care i-a fost un prim mentor și i-a insuflat dragostea pentru muzica clasică, a prins aripi pentru a se dedica mai mult unei ramuri a muzicii pe care o preferase de mic copil. Și-a continuat studiile la Cluj, la Academia de Muzică "Gheorghe Dima", unde l-a avut profesor pe reputatul dirijor Petre Sbârcea și ulterior a urmat cursurile de masterat în stilistică dirijorală la București, îndrumat de maestrul Horia Andreescu.
"Să studiez în România a însemnat pentru mine pătrunderea într-o altă sferă, situată la un nivel foarte înalt. Am avut niște dascăli extraordinari. Magia s-a produs la clasa de dirijat a maestrului Sbârcea, o legendă a școlii muzicale academice din România. Acolo m-am împrietenit cu Gabriel Bebeșelea, care era cu un an mai mare ca mine, care acum este de departe unul dintre cei mai buni dirijori români din ultimii ani și care, în discuțiile de la Conservator, mi-a povestit că a înființat Sibiu Youth Orchestra și eu pur și simplu m-am îndrăgostit de această idee. Am fost foarte motivat să fac asta și acasă, de altfel aveam o mare dorință de a face ceva în Moldova", povestește Andriano Marian.
În ultimele zile, implicat în proiectul MoldArte al Institutului Cultural Român, Andriano Marian a participat la mai multe vizite de cercetare în Soroca și Bălți, unde a interacționat cu conducători de instituții culturale, dar și cu elevi care doresc să studieze muzică. Le-a transmis tuturor că, deși fenomenul cultural este insuficient susținut și tot mai puțini tineri doresc să facă muzică de performanță, au totuși șansa să reușească dacă sunt pregătiți să muncească mult, au viziune și puțin spirit managerial, transmite Agerpres.