Andriana Zaslaveț, despre cum e să pui capăt violenței în familie și motivația de a ajuta alte femei prin propriul exemplu

  • 05 Februarie 2021 12:17
Andriana Zaslaveț, despre cum e să pui capăt violenței în familie și motivația de a ajuta alte femei prin propriul exemplu

„#ȘiEuReușesc” – este sloganul care a adunat femeile din Republica Moldova în cadrul unui program de mentorat dedicat supraviețuitoarelor violenței în familie, proiect realizat cu susținerea UN Women și gestionat de către Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G) din România. Andriana Zaslaveț, coordonatoare de proiect în cadrul Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, este una dintre „campioane” și participante ale programului de mentorat. În vârstă de 35 de ani, mamă a doi băieți minunați, Andriana a ales să-și înfrunte temerile și prejudecățile societății, alăturându-se grupului de femei supraviețuitoare a violenței.

În acest program am participat în calitate de campioană pozitivă. Asta înseamnă, acea femeie care a trecut prin violență în familie, care merge și vorbește despre ce înseamnă violența, cum a trecut prin aceasta și cum a fost posibil să fie rupt acest cerc vicios”, afirmă Andriana.

Potrivit ei, anume campioanele pozitive pot veni cu soluții de îmbunătățire a normelor legislative, știind bine, din propria experiență, cu ce s-au confruntat atunci când au accesat serviciile esențiale. Nu a ezitat nicio clipă să participe în cadrul acestui program, din două motive: Pentru că a fost extrem de benefic și pentru a reprezenta o organizație neguvernamentală, activă în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Andriana susține că: „am fost ajutată enorm pentru a înțelege unele lucruri.

Am realizat că, ceva timp în urmă am fost și eu victimă a violenței în familie, doar că, nu era vorba despre violența fizică, ci violență psihologică și economică, forme ale violenței mai dificil de conștientizat și documentat ulterior. Discuțiile din cadrul acestui program m-au ajutat să trec peste aceasta și să ajung la un alt nivel, să pot prin istoria mea să motivez și alte femei, să nu tolereze violența.”

Totodată, conform acesteia, societatea noastră este însă, departe de a înțelege acest fenomen. Andriana afirmă că, atât victimele violenței, cât și cei care observă astfel de cazuri ar trebui să apeleze, fără ezitare, la Serviciul pentru Apeluri de Urgență 112, pentru ca organele abilitate să intervină sau la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete: 0 8008 8008 . De asemenea, femeile care sunt victime ale violenței în familie și au nevoie de ajutor pot beneficia de serviciile Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”. Organizația oferă sprijin direct victimelor violenței în bază de gen, inclusiv violenței în familie prin servicii multidisciplinare (medicale, psihologice, asistență sociale și juridică) atât pentru reabilitare, cât și pentru acces la justiție.

 „#ȘiEuReușesc” este un program de dezvoltare personală, spune Andriana, care a ajutat participantele acestui program să-și analizeze acțiunile. „A fost benefic, pentru că, am învățat cum este corect să spunem și scriem o istorie, cum și când ar trebui să facă acest lucru o femeie, care a suferit de violență în familie. Noi, anterior, ne povesteam altfel istoriile, din perspectiva cum își vede femeia propriile traume prin care a trecut și care au fost punctele culminante, în care a fost agresată fizic. Aici, în cadrul programului, colegii din România ne-au arătat că ar trebui să spunem istoriile într-un alt mod. Istoria începe, de fapt, atunci când femeia decide să spună „STOP”. Din acel moment ar trebui să povestească, începând cu: unde s-a adresat, cine a ajutat-o și cum își trăiește viața acum, departe de abuz. Este foarte benefic faptul că am fost învățate cum să povestim exact istoria astfel încât, să aibă un impact atât asupra societății, cât și asupra organizațiilor care sunt abilitate să răspundă la cazurile de violență.”

În urma acestui program este planificată și dezvoltarea unei rețele a femeilor supraviețuitoare a violenței din Republica Moldova, după modelul  “#ȘiEuReușesc” din România, derulat de către Asociația A.L.E.G.. Programul respectiv este dedicat organizațiilor societății civile active în domeniul prevenirii și combaterii violenței și a învingătoarelor care au reușit să elimine, cu succes, fenomenul violenței din propria viață și sunt pregătite să ajute alte femei ce se confruntă cu situații asemănătoare.

 

Programul de mentorat în Republica Moldova a fost lansat în luna februarie a anului 2020 de către UN Women Moldova, în parteneriat cu Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” și cu sprijinul financiar al Suediei. Acesta a inclus grupuri de sprijin psihologic, grupuri online de comunicare, dar și servicii specializate prestate de către specialistele de la A.L.E.G.. Pentru prima dată în Republica Moldova, cu sprijinul UN Women, șapte învingătoare ale violenței sunt gata să contribuie, la rândul lor, la susținerea altor femei pentru a depăși acest fenomen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău