Andrian Candu respinge acuzațiile aduse de Teodor Cârnaț

  • 11 Octombrie 2017 10:00
Andrian Candu respinge acuzațiile aduse de Teodor Cârnaț

Președintele Parlamentului Andrian Candu respinge acuzațiile aduse de Teodor Cârnaț precum că ar fi influențat rezultatele concursului la funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate. 

„În calitate de președinte al Parlamentului Republicii Moldova resping categoric orice insinuări despre presupuse implicări în organizarea și desfășurarea concursului pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), precum și oricare altă implicare într-un concurs pentru ocuparea funcțiilor de demnitate public”, se arată într-o declarație difuzată de Serviciul de presă al Parlamentului.

El susține că Parlamentul își dorește ca ANI să devină, cât de curând, o entitate funcțională. „Avem nevoie de asanarea sistemului și eliminarea corupției pentru urmarea cu succes a parcursului european și dezvoltarea țării”.

Andrian Candu mai declară că are dreptul și chiar  „obligația morală” să-și prezinte public poziția față de gradul de implementare a legilor. „Respectiv, am declarat public că în concurs s-au înscris candidaturi slabe. Faptul că dl Cârnaț s-a autoidentificat ca fiind slab este, bănuiesc, unul din elementele de sinceritate, cu care s-a lăudat în ultimele zile. Totuși, opinia mea nu a coincis cu cea a organizatorilor concursului, care i-au dat note mari, potrivit domnului Cârnaț, dar care însă nu a promovat testul de integritate. Înțeleg frustrarea dumnealui în aceste condiții”.

Andrian Candu mai accentuează că guvernarea a dat dovadă de „voință politică și curaj” la adoptarea pachetului de legi ce țin e integritate și își exprimă încrederea că la funcția de președinte al ANI va fi numită o persoană cu reputație impecabilă.

Amintim că Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, au fost descalificați la ultima etapă a concursului pentru funcția de președinte al ANI, după ce au picat testul la poligraf. Teodor Cârnaț a acuzat că acest concurs ar fi fost trucat și că Andrian Candu ar fi cunoscut despre aceasta.  Și Victor Strătilă a denunțat reportul privind rezultatele testului la poligraf ca fiind ”subiectiv, angajat politic și întocmit cu scopul de a tergiversa reformarea instituției”. El a cerut repetarea testului.

Consiliul de Integritate al ANI a anunțat că va organiza un nou concurs pentru funcția de președinte al acestei instituții, care trebuie să verifice averile funcționarilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău