Andrian Candu: Procedura legată de decizia Curții Constituționale în privința lui Igor Dodon va fi declanșată în cel mai scurt timp

  • 18 Octombrie 2017 15:27
Andrian Candu: Procedura legată de decizia Curții Constituționale în privința lui Igor Dodon va fi declanșată în cel mai scurt timp

Specialiștii din Parlament lucrează în prezent la interpretarea hotărârii de ieri a Curții Constituționale, urmând să determine cine declanșează procedura de constatare a necesității interimatului funcției de președinte, a declarat astăzi șeful Legislativului Andrian Candu.

Andrian Candu a explicat că în conformitate cu hotărârea Curții, interimatul funcției de președinte va parveni în cazuri concrete și va fi valabilă doar pentru deblocarea unei anumite situații, cum este în cazul de față cel legat de refuzul lui Igor Dodon de a numi ministrul Apărării.

„Decizia nu suspendă mandatul de președinte. Este o decizie care interpretează situația de blocaj instituțional în urma refuzului președintelui de a numi ministrul Apărării. Curtea explică și procedura ulterioară. Este vorba de interimatul funcției doar pe elementul legat de ministrul Apărări în acest caz”, a explicat Andrian Candu.

El a declarat că în prezent experții urmează să contată cine trebuie să se adreseze Curții Constituționale – Guvernul sau Parlamentul, pentru a declanșa procedura.

„Cel mai probabil mâine vor fi declanșate procedurile, potrivit legii”, a adăugat Andrian Candu. 

În același context, el a criticat declarațiile făcute de Igor Dodon după hotărârea Curții, spunând că acestea au depășit „limitele constituționale”. De asemenea, el i-a amintit lui Igor Dodon, care susținea că nu-l va numi pe ministrul Apărării membru al Consiliului Suprem de Securitate, că acesta este din oficiu membru al acestei structuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău