Andrian Candu: procedura de impeachment în cazul lui Igor Dodon poate fi aplicată doar în cazuri extreme

  • 25 Octombrie 2017 16:53
Andrian Candu: procedura de impeachment în cazul lui Igor Dodon poate fi aplicată doar în cazuri extreme

Procedura de suspendare a șefului statului prin impeachment poate fi inițiată doar în caz extrem, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, într-o emisiune TV, relatează INFOTAG.

"Curtea Constituțională a constatat că președintele a încălcat Constituția, deoarece a respins în mod repetat candidatura propusă de prim-ministru la funcția de ministru al Apărării. De asemenea, Curtea Constituțională a propus o soluție pentru depășirea acestei crize instituționale. Aici conflictul s-a încheiat. Sper că nu vor mai exista astfel de incidente", a spus Candu.

El a recunoscut că, în baza constatărilor Curții Constituționale, Parlamentul ar putea iniția procedura de suspendare a președintelui prin impeachment".

"Dar aceasta este o procedură foarte complicată, care duce la o campanie electorală reală, la destabilizare și implică cheltuieli mari. Poate că președintele își dorește acest lucru pentru a se victimiza și a începe campania electorală pentru alegerile următorului Parlament. Noi nu vrem să-i dăm lui Dodon o asemenea posibilitate. El și Partidul Socialiștilor doresc confruntare politică. Noi nu vrem asta. Știm că alegerile parlamentare vor fi în noiembrie 2018, atunci vom desfășura și campania electorală", a subliniat Candu.

El a menționat, de asemenea, că "cetățenii țării doresc stabilitate și creșterea nivelului de trai, dar nu confruntare și referendumuri".

"Nu trebuie să provocăm alte crize pentru a depăși crizele instituționale, nu trebuie să soluționăm o criză prin alta, să provocăm conflicte, intrând în apa tulbure a unei astfel de confruntări. Procedura de impeachment poate fi inițiată numai în cazul încălcărilor grave din partea Președintelui. În celelalte cazuri trebuie găsite soluții. Nu-mi place președintele, nu eu l-am ales. Dar el este ales în mod legal, are legitimitatea corespunzătoare și voi coopera cu el pe plan instituțional", a spus speakerul.

În opinia sa, fiecare funcționar, inclusiv președintele, trebuie să respecte legile și Constituția.

"Președintele a declarat, la promulgarea legilor, că acestea nu-i plac, dar legile au fost adoptate repetat de Parlamentul și el este obligat să le promulge. Îi recomand Președintelui să respecte Constituția și legile. Atunci el va merge la culcare liniștit și se va trezi liniștit, la fel ca și orice alt cetățean al acestei țări", a spus Candu.

Întrebat despre inițiativa lui Igor Dodon privind trecerea la forma prezidențială de guvernare, el a spus că "trebuie să se țină seama de faptul că, chiar dacă acest lucru se întâmplă, aceasta se va aplica la mandatul următorului președinte".

"Următorul Președinte nu va fi neapărat Dodon. În același timp, forma prezidențială de guvernământ nu este pentru Republica Moldova. În condițiile unei democrații insuficient de dezvoltată, forma prezidențială poate duce la dictatură și totalitarism", a remarcat Candu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
12
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău