Andrian Candu nu știe despre stoparea acordării primei tranșe din cele 100 de milioane de euro de la UE (Revista presei)

  • 05 Iulie 2018 09:45
Andrian Candu nu știe despre stoparea acordării primei tranșe din cele 100 de milioane de euro de la UE (Revista presei)

Delegația Uniunii Europene în R. Moldova confirmă faptul că debursarea primei tranșe din asistența macrofinanciară din partea UE pentru Republica Moldova a fost suspendată, scrie Ziarul Național. Cauzele acestei decizii sunt legate de ultimele evenimente politice din R. Moldova, în special de invalidarea alegerilor din Chișinău, notează publicația.

Ziarul Național reține și declarația lui Andrian Candu, despre SUSPENDAREA acordării primei tranșe din cele 100 de milioane de euro de la UE: „Noi nu am primit nicio scrisoare privind stoparea finanțării”, a declarat președintele Parlamentului în cadrul unei emisiuni TV. Andrian Candu, consideră că rezoluția care va fi votată de Parlamentul European va avea mai mult „caracter de recomandare” și că guvernarea din R. Moldova riscă să fie „pedepsită pe nedrept” prin faptul că Uniunea Europeană nu va mai acorda prima tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro.

Portalul Tribuna observă că Partidul Democrat şi-a anunţat disponibilitatea de a interveni în legislaţia electorală. „S-ar părea că e o mişcare obişnuită a celor de la putere în condiţiile în care s-a văzut clar că legislaţia electorală necesită perfecţionări, dar aceasta e doar o primă impresie, comentează publicația.

La o analiză detaliată a lucrurilor, iese în evidenţă faptul că avem de a face cu o mişcare tactică inteligentă care poate schimba totalmente datele problemei în politica moldovenească. Potrivit autorului, este un mesaj camuflat pe care puterea vrea să-l transmită occidentalilor şi opoziţiei de centru-dreapta este: Noi suntem gata să umblăm la legislaţia electorală, iar dacă şi voi acceptaţi acest lucru, haideţi să vedem ce mai putem modifica. De asemenea, putem deduce că pe această cale puterea transmite şi un mesaj camuflat socialiştilor și încearcă să-i avertizeze că, dacă vor recurge la anumite acţiuni, va urma introducerea turului doi în circumscripţiile uninominale”, scrie Tribuna.

Ziarul de Gardă scrie  despre lupta pentru averea lui Vlad Filat, tot aici puteți vedea și dezvăluirile și acuzațiile nepotului ex-premierului.

În ediția de astăzi a Ziarului de Gardă citiți despre afacerea ascunsă a unei familii de șefi la stat și despre casa acestora donată de rude.

Veteranii din stânga Nistrului sunt în continuare victimele abuzurilor KGB-ului transnistrean, relevă un studiu IDIS „Viitorul” citat de Evenimentul Zilei. Experții atenționează că aceștia nu văd întotdeauna deschidere deplină din partea autorităților, atunci când este vorba de acces la servicii medicale sau sociale de care ar trebui să beneficieze veteranii.

Există impresia generală că Biroul de Reintegrare nu negociază eficient o serie de probleme cu separatiștii transnistreni, spune directorul IDIS „Viitorul” Igor Munteanu, atenționând că, în timp ce Chișinăul face o serie de concesii în negocierile pentru reintegrare, autoritățile separatiste de la Tiraspol rămân inflexibile și nu răspund cu măsuri în oglindă, așa cum sunt convenite la negocieri. Toate aceste probleme au la bază separatismul transnistrean, fiind vorba despre o agresiune a Rusiei și un război practic neîncheiat, ale cărui consecințe se văd și în ziua de astăzi, dar către trebuie venit cu soluții instituționale,  a concluzionat Igor Munteanu.

Într-un editorial publicat în Cotidianul, istoricul Octavian Tâcu amintește de cel mai mare val de deportări din Basarabia, din 6 iulie 1949 și represiunile URSS-ului.

„R. Moldova ca entitate pseudo-statală s-a născut din rivalitatea și impasibilitatea mai multor elemente sociale: călăii sovietici, care în masa lor au eliminat elementele indezirabile și „neloiale” regimului; victimele acestora, „naționaliștii moldo-români” și alți „dușmani ai poporului”, expuși constant unei „vânători” și supravegheri din parte autorităților; colaboraționiștii și turnătorii, cei de lângă semenii lor, care au fost cooptați și s-au pus în slujba noii puteri, un prim element din care s-a construit noua identitate „moldovenească” și restul populației locale, speriată, indiferentă, expusă inițial procesului de educare prin teroare, apoi prin mecanismele clasice de modelare identitară.  Acum avem ocazia să schimbăm aceste lucruri, doar că pentru aceasta, inițial, ar trebui să ținem minte și să nu uităm. Pentru că noi votăm, așa cum știm istoria”, punctează autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
22,88 °C
cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,6 m/s
Tue
24 °C
Wed
21 °C
Thu
22 °C
Fri
17 °C
Sat
14 °C

Curs oficial BNM 25 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7388 0.1523
USD 18.2039 0.0003
RON 4.3952 0.0380
UAH 0.6967 0.0026
RUB 0.2894 0.0006
Arhivă Radio Chișinău