Andrian Candu, despre rezoluția din Congresul SUA privind furtul miliardului
-
08 Octombrie 2016 21:17
Președintele Parlamentului Andrian Candu consideră că proiectul rezoluției cu privire la Republica Moldova, privind tranzacțiile frauduloase din sistemul bancar este un document neînsemnat, politizat și care nu va fi luat în considerare de politicienii de la Washington.
”Acest subiect a fost mai puțin discutat cu colegii pentru că noi considerăm că nici nu merită multă atenție având în vedere istoricul apariției acestei rezoluții. Sunt persoane care încearcă să transfere lupta politică inclusiv pe alte continente”, a declarat sâmbătă, 8 octombrie, Andrian Candu despre documentul în care este pomenit și numele său.
Potrivit acestuia, politicienii din SUA nu vor acorda prea mare atenție acestui proiect de rezoluție. ”Este un document care nu va fi luat în considerare de clasa politică de la Washington. De aceea nici nu merită să atragem atenția și să comentăm foarte mult”, a adăugat șeful Legislativului.
Amintim că acum două săptămâni Congresmanul american Randy Weber a înregistrat un proiect de rezoluție în Congresul SUA în care se solicită, printre altele continuarea investigațiilor de către instituțiile abilitate ale acestui stat în privința fraudei bancare din Republica Moldova și să raporteze rezultatele acestor investigații Congresului, după finalizarea lor.
În proiectul Rezoluției este dată și o listă de nume – oameni de afaceri și funcționari din Republica Moldova cărora să le fie aplicate sancțiuni în cazul în care se va constata că au participat la spălările de bani. Printre aceștia sunt prim-vicepreședintele PDM Vlad Plahotniuc, președintele parlamentului Andrian Candu, membri ai Guvernului, funcționari din structurile statului și oameni de afaceri despre care presa a scris că ar fi afiliați lui Vlad Plahotniuc.
Autorul rezoluției încurajează autoritățile de la Washington să limiteze asistența pentru Republica Moldova și să se asigure că alegerile prezidențiale vor fi libere și corecte.
În textul documentului se mai menționează că furtul a circa 1 miliard de dolari de la cele trei bănci din Moldova în 2014, a demascat fenomenul corupției la cele mai înalte nivele ale Guvernului Republicii Moldova, iar ulterior au urmat proteste masive.