Andrian Candu: Decizia de a comasa proiectul PDM și cel al PSRM este o primă victorie

  • 06 Mai 2017 10:45
Andrian Candu: Decizia de a comasa proiectul PDM și cel al PSRM este o primă victorie

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că votul final pentru schimbarea sistemului electoral va fi acordat numai după avizul Comisiei de la Veneția.

După ședința Parlamentului din 5 mai, șeful legislativului a declarat că s-a pus multă presiune și Partidul Democrat a dat dovadă de flexibilitate, transmite IPN.

„Pe termen scurt, acceptăm compromisul, deși credem că uninominalul era mai potrivit. La Comisia de la Veneția va fi transmis proiectul comasat și votat cu 74 de voturi, un consens larg, care are ca bază proiectul despre trecerea la sistemul mixt. Revocarea mandatului deputatului rămâne pe agenda noastră și vom iniția modificarea Constituției în acest sens”, a declarat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a subliniat că decizia de a comasa proiectul PDM și cel al Partidului Socialiștilor este o primă victorie. În opinia sa, dezbaterile din ședință au reprezintă o confruntare între putere și opoziție, iar decizia luată a fost un compromis pentru binele societății. Potrivit lui Andrian Candu, s-a pus multă presiune și PDM a dat dovadă de flexibilitate și deschidere atunci când a acceptat un proiect de compromis.

Un proiect de lege prin care urma să se treacă la sistemul electoral mixt a fost deja votat de Parlament în aprilie 2013, la inițiativa democratului Vlad Plahotniuc. La începutul lunii mai a aceluiași an, deputații au abrogat documentul, după ce fracțiunea PLDM a insistat pe crearea unei comisii care să examineze impactul sistemului electoral mixt, invocând că proiectul a fost promovat în grabă și că s-au comis multe greșeli. În aprilie anul curent, după anunțul președintelui Igor Dodon privind inițiativa introducerii sistemului electoral mixt, Partidul Democrat a remis un comunicat de presă în care se menționa că „ceea ce fac socialiștii acum este un truc politic, o încercare de a împiedica votarea sistemului uninominal și de a muta atenția societății spre altceva, pentru a crea confuzie”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău