Andrian Candu confirmă: Locuiește într-un apartament luat în folosință gratuită de la Plahotniuc

  • 11 August 2017 12:39
Andrian Candu confirmă: Locuiește într-un apartament luat în folosință gratuită de la Plahotniuc

Case, apartamente şi maşini noi, de lux. Cu astfel de achiziţii, făcute în 2016, se pot lăuda deputaţii din Parlamentul R. Moldova. O analiză a declaraţiilor de avere şi interese ale aleşilor poporului, publicate recent de Autoritatea Naţională de Integritate, arată că fiecare al patrulea deputat a făcut, în 2016, cumpărături impresionante, fiind implicat în tranzacţii de zeci sau chiar sute de mii de euro.

În 2016, Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, a trecut cu traiul într-un apartament cu o suprafaţă de 243,6 m.p., pe care l-a obţinut, în acelaşi an, prin contract de comodat. ZdG a aflat că familia Candu s-a mutat în blocul din str. Bulgară, acolo unde are viza de reşedinţă şi naşul său, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc. Candu s-a mutat într-o locuinţă ce aparţine chiar controversatului politician şi om de afaceri.

Preşedintele Parlamentului s-a mutat în apartament de 243,6 m.p. în locaţiune

În declaraţia de avere şi interese depusă de Andrian Candu la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) nu este indicată valoarea apartamentului, dar nici cui aparţine acesta. Dar, suprafaţa indicată de Andrian Candu coincide exact cu suprafaţa unui apartament declarat anterior de Vladimir Plahotniuc. Într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalisticedespre blocul din str. Bulgară din centrul Chişinăului, în care locuiesc Vladimir Plahotniuc şi apropiaţii săi, publicată în 2013, se preciza că liderul PDM are viza de reşedinţă într-un apartament cu suprafaţa de 243,6 m.p. Astăzi însă, acest apartament, de facto, nu mai există. În aprilie 2017, după depunerea declaraţiei de avere şi interese personale a lui Andrian Candu, bunul imobil a fost divizat. Apartamentul de 243,6 m.p. s-a transformat în unul cu o suprafaţă de 113,7 m.p., fiind, în continuare, înregistrat pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Printr-un contract de vânzare-cumpărare din 2010, locuinţa a fost vândută surorii sale, Vera, ea urmând a fi răscumpărată timp de 3 ani, până în 2013. Deşi de atunci au trecut patru ani, apartamentul rămâne în continuare pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Apartamentele vecine sunt, la fel, înregistrate pe numele lui Vladimir Plahotniuc sau Oxana Childescu, partenera de viaţă a liderului PDM.

Andrian Candu este finul președintelui PDM, Vlad Plahotniuc

De fapt, în acest bloc din centrul capitalei, Vladimir Plahotniuc, soţia sa, Oxana Childescu, părinţii, fraţii şi surorile acestuia, dar şi compania familiei, „Finpar Invest”, deţin mai multe apartamente. Politicianul locuieşte în acest bloc, într-un apartament cu o suprafaţă de peste 1000 m.p.. În ultimele luni, inclusiv în luna iunie 2017, proprietăţile familiei Plahotniuc/Childescu în acest bloc s-au înmulţit, aceştia cumpărând alte câteva apartamente de la câteva persoane fizice din bloc, dar şi de la compania „Finpar Invest”.

Marţi, o maşină a poliţiei supraveghea zona blocului din str. Bulgară. În timp ce filmam, un om al legii s-a apropiat, întrebându-ne dacă suntem jurnalişti. Acesta ne-a permis să filmăm, precizând totodată că zona este supravegheată pentru că în acel bloc locuieşte preşedintele Parlamentului.

Dividende de 11,5 milioane de lei de la firma naşului Plahotniuc

Relația de afaceri dintre Plahotniuc și Candu i-a adus președintelui Parlamentului venituri de 11,5 milioane de lei, dividende de la compania „Prime Management”

Relaţia de afaceri cu Vlad Plahotniuc i-a adus lui Andrian Candu, pe lângă noua locuinţă, şi 11,5 milioane de lei în conturi, sub formă de dividende de la compania „Prime Management”, acolo unde Candu deţine 10% din capitalul social, celelalte 90% fiind proprietatea naşului său, Plahotniuc. SRL-ul care gestionează afacerile lui Plahotniuc are un capital social de 465 de milioane de lei.

În 2016, Andrian Candu a avut venituri din salariul de preşedinte al Parlamentului de 139 de mii de lei, în timp ce soţia sa nu a raportat niciun venit oficial. Alţi 16,3 mii de lei, Candu i-a obţinut de la Parlament, în calitate de indemnizaţie. Şeful Legislativului a indicat în declaraţia de avere şi interese pentru anul 2016 şi trei ceasuri de mână, pe care le-a primit cadou în 2009, 2011 şi 2014, „Zenith”, „Corum” şi „Mont Blanc”, preţurile cărora, în funcţie de mai multe detalii, încep de la câteva sute de euro şi pot valora până la câteva zeci de mii de euro. Şeful Parlamentului a mai declarat alte două apartamente, pe care le indica şi anterior, dar şi automobilul Lexus RX 450, cumpărat în 2014 şi înmatriculat în Cehia. El păstrează la Victoriabank 88 de mii de euro şi alţi 2800 de euro la Erste Bank, din Viena. Legislatorul are deschise 10 conturi bancare în R. Moldova şi peste hotare (România şi Cehia, de unde este originară soţia sa). Într-un fond privat de pensii, Candu are depozitaţi 178 de mii de lei româneşti, echivalentul a aproximativ 830 de mii de lei moldoveneşti.

Candu:  „L-am luat în folosință gratuită de la familia Plahotniuc”

Președintele Parlamentului ne-a răspuns în scris la întrebările privind noua sa locuință. „Familia mea a crescut, motiv din care ne-am mutat întrun apartament mai mare. După cum reiese din documentul la care faceți referință, locuim în acest apartament în baza unui contract de comodat, adică l-am luat în folosință gratuită de la familia Plahotniuc”, ne-a scris Andrian Candu. Cât despre schimbările care au intervenit, cel puțin la Cadastru, cu apartamentul de 243,6 m.p., șeful Legislativului ne-a anunțat că „eu nu am de unde să știu de eventuale schimbări, căci nu sunt proprietar. Cert este că locuim împreună cu soția și cei trei copii, așa cum am declarat, într-un apartament de 243,6 m.p.”.

Detalii pe Ziarul de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chişinău
26 °C
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:3,1 m/s
Mar
22 °C
Mie
23 °C
Joi
22 °C
Vin
24 °C
Sâm
27 °C

Curs oficial BNM 24 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5372 0.0976
USD 16.6807 -0.0049
RON 4.2006 0.0241
UAH 0.6303 -0.0011
RUB 0.2647 0.0021
Arhivă Radio Chișinău