Andrian Candu confirmă: Locuiește într-un apartament luat în folosință gratuită de la Plahotniuc

  • 11 August 2017 12:39
Andrian Candu confirmă: Locuiește într-un apartament luat în folosință gratuită de la Plahotniuc

Case, apartamente și mașini noi, de lux. Cu astfel de achiziții, făcute în 2016, se pot lăuda deputații din Parlamentul R. Moldova. O analiză a declarațiilor de avere și interese ale aleșilor poporului, publicate recent de Autoritatea Națională de Integritate, arată că fiecare al patrulea deputat a făcut, în 2016, cumpărături impresionante, fiind implicat în tranzacții de zeci sau chiar sute de mii de euro.

În 2016, Andrian Candu, președintele Parlamentului, a trecut cu traiul într-un apartament cu o suprafață de 243,6 m.p., pe care l-a obținut, în același an, prin contract de comodat. ZdG a aflat că familia Candu s-a mutat în blocul din str. Bulgară, acolo unde are viza de reședință și nașul său, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc. Candu s-a mutat într-o locuință ce aparține chiar controversatului politician și om de afaceri.

Președintele Parlamentului s-a mutat în apartament de 243,6 m.p. în locațiune

În declarația de avere și interese depusă de Andrian Candu la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu este indicată valoarea apartamentului, dar nici cui aparține acesta. Dar, suprafața indicată de Andrian Candu coincide exact cu suprafața unui apartament declarat anterior de Vladimir Plahotniuc. Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalisticedespre blocul din str. Bulgară din centrul Chișinăului, în care locuiesc Vladimir Plahotniuc și apropiații săi, publicată în 2013, se preciza că liderul PDM are viza de reședință într-un apartament cu suprafața de 243,6 m.p. Astăzi însă, acest apartament, de facto, nu mai există. În aprilie 2017, după depunerea declarației de avere și interese personale a lui Andrian Candu, bunul imobil a fost divizat. Apartamentul de 243,6 m.p. s-a transformat în unul cu o suprafață de 113,7 m.p., fiind, în continuare, înregistrat pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Printr-un contract de vânzare-cumpărare din 2010, locuința a fost vândută surorii sale, Vera, ea urmând a fi răscumpărată timp de 3 ani, până în 2013. Deși de atunci au trecut patru ani, apartamentul rămâne în continuare pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Apartamentele vecine sunt, la fel, înregistrate pe numele lui Vladimir Plahotniuc sau Oxana Childescu, partenera de viață a liderului PDM.

Andrian Candu este finul președintelui PDM, Vlad Plahotniuc

De fapt, în acest bloc din centrul capitalei, Vladimir Plahotniuc, soția sa, Oxana Childescu, părinții, frații și surorile acestuia, dar și compania familiei, „Finpar Invest”, dețin mai multe apartamente. Politicianul locuiește în acest bloc, într-un apartament cu o suprafață de peste 1000 m.p.. În ultimele luni, inclusiv în luna iunie 2017, proprietățile familiei Plahotniuc/Childescu în acest bloc s-au înmulțit, aceștia cumpărând alte câteva apartamente de la câteva persoane fizice din bloc, dar și de la compania „Finpar Invest”.

Marți, o mașină a poliției supraveghea zona blocului din str. Bulgară. În timp ce filmam, un om al legii s-a apropiat, întrebându-ne dacă suntem jurnaliști. Acesta ne-a permis să filmăm, precizând totodată că zona este supravegheată pentru că în acel bloc locuiește președintele Parlamentului.

Dividende de 11,5 milioane de lei de la firma nașului Plahotniuc

Relația de afaceri dintre Plahotniuc și Candu i-a adus președintelui Parlamentului venituri de 11,5 milioane de lei, dividende de la compania „Prime Management”

Relația de afaceri cu Vlad Plahotniuc i-a adus lui Andrian Candu, pe lângă noua locuință, și 11,5 milioane de lei în conturi, sub formă de dividende de la compania „Prime Management”, acolo unde Candu deține 10% din capitalul social, celelalte 90% fiind proprietatea nașului său, Plahotniuc. SRL-ul care gestionează afacerile lui Plahotniuc are un capital social de 465 de milioane de lei.

În 2016, Andrian Candu a avut venituri din salariul de președinte al Parlamentului de 139 de mii de lei, în timp ce soția sa nu a raportat niciun venit oficial. Alți 16,3 mii de lei, Candu i-a obținut de la Parlament, în calitate de indemnizație. Șeful Legislativului a indicat în declarația de avere și interese pentru anul 2016 și trei ceasuri de mână, pe care le-a primit cadou în 2009, 2011 și 2014, „Zenith”, „Corum” și „Mont Blanc”, prețurile cărora, în funcție de mai multe detalii, încep de la câteva sute de euro și pot valora până la câteva zeci de mii de euro. Șeful Parlamentului a mai declarat alte două apartamente, pe care le indica și anterior, dar și automobilul Lexus RX 450, cumpărat în 2014 și înmatriculat în Cehia. El păstrează la Victoriabank 88 de mii de euro și alți 2800 de euro la Erste Bank, din Viena. Legislatorul are deschise 10 conturi bancare în R. Moldova și peste hotare (România și Cehia, de unde este originară soția sa). Într-un fond privat de pensii, Candu are depozitați 178 de mii de lei românești, echivalentul a aproximativ 830 de mii de lei moldovenești.

Candu:  „L-am luat în folosință gratuită de la familia Plahotniuc”

Președintele Parlamentului ne-a răspuns în scris la întrebările privind noua sa locuință. „Familia mea a crescut, motiv din care ne-am mutat întrun apartament mai mare. După cum reiese din documentul la care faceți referință, locuim în acest apartament în baza unui contract de comodat, adică l-am luat în folosință gratuită de la familia Plahotniuc”, ne-a scris Andrian Candu. Cât despre schimbările care au intervenit, cel puțin la Cadastru, cu apartamentul de 243,6 m.p., șeful Legislativului ne-a anunțat că „eu nu am de unde să știu de eventuale schimbări, căci nu sunt proprietar. Cert este că locuim împreună cu soția și cei trei copii, așa cum am declarat, într-un apartament de 243,6 m.p.”.

Detalii pe Ziarul de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău