Andrei Spînu: România este un partener de încredere, mai ales în domeniul energetic, când a fost alături de R. Moldova în depășirea crizei gazelor
-
17 Decembrie 2021 13:43
România este un partener de încredere, mai ales în domeniul energetic, când a fost alături de R. Moldova în depășirea crizei gazelor din luna octombrie al anului curent, a declarat vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după întrevederea de ieri, 16 decemebrie, cu Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu.
Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, discuțiile s-au axat pe capacitățile de utilizare a gazoductului Iași-Chișinău, care este deja funcțional din 4 octombrie al acestui an, dar și pe oportunitățile de cooperarea în zona Mării Negre, ca alternative pentru diversificarea alimentării cu gaze naturale în regiune.
„Am vorbit și despre dezvoltarea infrastructurii de transport al gazelor naturale a operatorului Vestmoldtransgaz. De altfel, am și fost informați despre demararea studiilor de fezabilitate pe următoarele construcții: Construcția rețelei de transport al gazelor naturale cu DN 500 pe segmentul Ungheni – Bălți, cu conectarea în rețeaua de transport din Nordul republicii Ananiev-Cernăuți-Bogorodiceni; Construcția stației de Comprimare a gazelor naturale amplasată în raionul Ungheni. Conform planului, ambele proiecte, perioada de realizare este 2025 – 2026”, a precizat Andrei Spînu.
În ceea ce privește interconexiunea asincronă Isaccea – Vulcănești – Chișinău, cu stație Back-to-Back în Vulcănești, Andrei Spînu a menționat că se află la etapa desfășurării licitației pentru realizarea lucrărilor.
„Partea Română urmează să îmbunătățească protecțiile în stația Isaccea și să monteze fibră optică pe linia electrică de 400 kV Isaccea – Vulcănești, iar de la stația Isaccea până la graniță și să modernizeze o serie de elemente în stația electrică. De asemenea, am fost înștiințați că proiectul liniei electrice Gădălin – Suceava pe partea României (linie necesară pentru conectarea cu tronsonul peste Prut Suceava – Bălți) este inclus de către Transelectrica în lista de proiecte strategice care vor fi implementate accelerat. Am abordat și segmentul de eficiență energetică, unde am examinat posibilitățile de susținere a unor proiecte, cu beneficiarii autorităților locale din țara noastră, prin intermediul anumitor programe din România, ce ar putea oferi granturi statului nostru”, a conchis ministrul.