Andrei Spînu, despre etapa la care se află construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău

  • 04 Octombrie 2022 08:00
Andrei Spînu, despre etapa la care se află construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău

Proiectul noii linii de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești - Chișinău se află în construcție, conform planului, iar în maxim trei ani ar trebui să fie finalizat. Despre acest lucru a vorbit ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la TVR MOLDOVA.

El a anunțat că au fost efectuate mai multe teste, iar în primăvara anului viitor deja ar trebui să înceapă instalarea și construcția propriu-zisă, respectiv în 2024 – 2025 ar trebui să fie gata linia, a menționat Andrei Spînu.

Oficialul s-a referit și la proiectul unei noi linii de înaltă tensiune cu România, Bălți-Suceava, la nord, pentru ca R. Moldova să-și asigure alternativa energetică din direcția vest. Andrei Spânu a declarat că discută cu Ministerul Energiei din România ca această linie să fie construită în cadrul unui proiect de interes comun a UE. Transelectrica din România deja pregătește documentul pentru a începe construcția.

Aceste două linii ar fi în mare parte suficiente în prima etapă de interconectare, ar asigura o stabilitate mai mare, a menționat Andrei Spînu.

Ministrul a mai spus în aceeași emisiune la TVR că Guvernul nu și-a asumat niciodată datoriile la gaze pentru malul stâng al Nistrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:9,26 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău