Andrei Spînu: Chișinăul contează pe sprijinul României în această iarnă

  • 20 Septembrie 2022 08:10
Andrei Spînu: Chișinăul contează pe sprijinul României în această iarnă

R. Moldova nu are certitudine în privința livrării gazelor naturale din Rusia, după data de 1 octombrie. Vicepremierul Andrei Spînu a spus, la Jurnal TV, că partea rusă încă n-a dat un răspuns clar, dacă va livra gaze Republicii Moldova după această dată. Totodată, el a spus că, de la 1 octombrie, prețul de achiziție a gazului va fi unul mult mai mic, întrucât formula de calcul pentru perioada de iarnă este una avantajoasă pentru Republica Moldova, notează IPN.

Andrei Spînu a comunicat că șeful concernului rus Gazprom, Alexei Miller, a menționat în timpul discuției telefonice din august că auditul datoriilor Moldovagaz trebuie să fie finalizat până în luna septembrie. Potrivit contractului semnat cu cele două companii de audit, verificările vor fi finalizate abia anul viitor, fapt ce ar putea determina Gazprom să sisteze livrările, fiind invocat motivul nerespectării termenului.

În acest caz, sistemul centralizat de încălzire din Chișinău va fi trecut pe păcură, iar din banii împrumutați de la BERD va fi procurat gaz de pe piața internațională.

„Avem un credit de 300 de milioane și au fost selectate 7 companii de la care BERD acceptă să se cumpere gaz”, a spus vicepremierul. Andrei Spînu a mai comunicat că a discutat cu autoritățile din România pentru semnarea unui contract pe termen lung, cu prevederi care să fie revăzute în fiecare an. Chișinăul contează pe sprijinul României în această iarnă.

Ieri, șeful Moldovagaz Vadim Ceban a anunțat că a fost achitată către Gazprom plata pentru luna august, de aproape 10 milioane de dolari, însă fără avansul pentru luna septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău