Andrei Spânu | Republica Moldova se află într-o situație complicată în domeniul energetic, din cauza „evoluțiilor necontrolate” de pe piața gazelor

  • 11 Ianuarie 2022 10:56
Andrei Spânu | Republica Moldova se află într-o situație complicată în domeniul energetic, din cauza „evoluțiilor necontrolate” de pe piața gazelor

Republica Moldova se află, în continuare, într-o situație complicată în domeniul energetic, din cauza „evoluțiilor necontrolate” de pe piața gazelor. Pentru Rep. Moldova, criza gazelor se va încheia atunci când prețul la gaze se va stabiliza la nivel european. „Criza gazelor nu este o criză a Moldovei, este o criză la nivel european”, a declarat, astăzi, vicepremierul Andrei Spânu responsabil pentru Infrastructură. Acesta a explicat într-o conferință de presă cum au evoluat prețurile la gaze pentru Rep. Moldova în ultimele luni, ținându-se cont de evoluțiile de pe piață.

Potrivit lui Andrei Spânu, în noiembrie Rep. Moldova a cumpărat gaze cu un preț de 56% mai mic față de cel european, iar în decembrie - cu 54 la sută mai ieftin. Pentru luna ianuarie prețul de piață la gaze este de 1359 de dolari, iar Moldova va achita 646 de dolari, adică mai puțin cu 52%. Andrei Spânu spune că datorită formulei aplicate, Rep. Moldova a reușit să facă o economie în trei luni de aproximativ 330 milioane dolari. El a declarat că Guvernul caută noi modalități de a majora compensațiile la plata gazelor, astfel ca populația să nu resimtă atât de mult povara plăților.

Despre plățile în avans către Gazprom, Andrei Spânu a afirmat că în ianuarie „Moldovagaz” trebuie să achite 63 de milioane de dolari, iar la moment se atestă un deficit al acestei plăți în sumă de circa 25 mil. de euro. Oficialul a spus că a avut ieri o discuție cu șeful monopolistului rus, Alexei Miller, în vederea extinderii termenului de achitare a plății în avans. Aceste discuții continuă, potrivit ministrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău