Andrei Spânu dă asigurări că, după 1 mai, Republica Moldova nu va rămâne fără gaze și energie electrică

  • 20 Aprilie 2022 11:45
Andrei Spânu dă asigurări că, după 1 mai, Republica Moldova nu va rămâne fără gaze și energie electrică

Rep. Moldova nu va rămâne fără gaze naturale și curent electric, în situația în care gigantul rus „Gazprom” va stopa livrările de gaze către țara noastră de la 1 mai, dă asigurări vicepremierul Andrei Spânu. Oficialul a declarat azi că pentru luna mai 75 la sută din tot necesarul de gaze este disponibil în sistemul de transport moldo-român, iar totodată Chișinău ar putea proceda la achiziții suplimentare de curent din Ucraina.

Vicepremierul Andrei Spânu a anunțat că deși au fost expediate câteva scrisori către „Gazprom”, în care s-a cerut extinderea termenului pentru realizarea auditului datoriei istorice ale „Moldovagaz”, un răspuns încă nu a fost dat. Acest fapt a fost calificat de ministru ca fiind un gest „neprietenesc”. În situația în care livrările de gaze ar putea fi stopate, autoritățile au un plan pentru creșterea securității energetice a țării. „Energocom” este pregătit pentru achiziții de pe piața internațională, iar șapte traderi internaționali deja și-au anunțat disponibilitatea de a cumpăra gaze pentru Rep. Moldova.

În plus, mai spune Andrei Spânu, pentru luna mai este asigurat 75 la sută din necesarul de gaze din contul stocurilor făcute în România:

„Avem 24 de milioane de m.c. de gaze naturale stocate în sistemul de transport al României și al Rep. Moldova. În acest sens, necesarul de gaze pentru luna mai, odată ce „Termoelectrica” lucrează pe păcură, scade de la 45 milioane m.c. la circa 32 milioane m.c. Din aceste 32 milioane de m.c., cele 24 care sunt deja stocate asigură cel puțin 75% din nevoia de gaze pentru luna mai. În caz de întrerupere a livrărilor de gaze, „Energocom” va achiziționa gaze naturale de pe piață. (...) La precalificarea realizată avem șapte companii– traderi internaționali, interesați să furnizeze gaze pentru țara noastră.”

Revizuirea tarifului la gaze nu este planificată până în iunie, potrivit vicepremierului.

Cât privește energia electrică, Andrei Spânu a precizat că autoritățile de la Chișinău ar putea face achiziții din Ucraina, dar și de la alți producători.

„Energocom” a lansat deja licitația și așteptăm ofertele până pe data de 22 aprilie. Conform discuțiilor cu MGRES pe care le-am avut până în ziua de azi, ei au propus un preț de 76 USD pentru MWT/h și doar pentru 70% din volumul necesar de energie electrică. (...) Ca surse alternative capabile să înlocuiască producția MGRES ar fi energia electrică produsă în Ucraina. Vom fi nevoiți să cumpărăm cel puțin 30% din Ucraina. (...) Prețul pe piața din Ucraina pentru energia în bază era de 63,5 USD pentru MWT/h, mai mic decât cel propus MWT/h.”

Vicepremierul Spânu nu exclude, totuși, că tariful la curent va crește, cel mai probabil din luna mai. Acesta a evitat să numească un tarif estimativ, motivând că nu se cunosc încă viitoarele prețuri de achiziție.

Andrei Spânu a mai spus că, în paralel, sunt implementate mai multe proiecte de eficiență energetică și a chemat cetățenii și agenții economici să economisească resursele energetice.

Libertatea și independența energetică ne costă, iar după începerea războiului din Ucraina nu avem o altă cale decât să plătim acest cost al independenței, a declarat Andrei Spânu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău