Andrei Rusu, expert Watchdog: Există o coordonare între actorii politici care promovează agenda Rusiei. Ei toți sunt coordonați de direcția 5 a FSB

  • 07 Iunie 14:14
Andrei Rusu, expert Watchdog: Există o coordonare între actorii politici care promovează agenda Rusiei. Ei toți sunt coordonați de direcția 5 a FSB

Rusia poartă un război hibrid informațional împotriva Republicii Moldova, iar miza acoliților Kremlinului este de a discredita relațiile Chișinăului cu partenerii din Occident, au atenționat experții în cadrul dezbaterii publice „Ce interese ascunde „lupta pentru pace” pe timp de război?”, organizată de Agenția de presă IPN. Rusia încearcă prin propagandă și dezinformare să inducă ideea că apropierea de Occident ar însemna atragerea statelor în război. Experții constată că aceste campanii de dezinformare în interesul Rusiei sunt promovate de actori politici de la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Rusia încearcă, prin propagandă și dezinformare, să inducă ideea că apropierea de Occident ar însemna atragerea statelor în război. Potrivit expertului Whatchdog, Andrei Rusu, aceste narațiuni false sunt intens folosite de acoliții Kremlinului din Republica Moldova, care militează pentru neutralitate și menținerea sistemului de apărare și securitate într-o stare deplorabilă. Anumiți politicieni din Republica Moldova promovează o luptă falsă pentru pace în contextul războiului din Ucraina, constată expertul Watchdog în monitorizarea mass-media, Andrei Rusu.

„Avem două categorii de politicieni în Republica Moldova care promvează această „luptă pentru pace” fără consolidarea sectorului de apărare. Prima categorie sunt politicienii deschiși pro-ruși, de exemplu Ilan Șor, Igor Dodon, iar din a doua categorie fac parte politicienii pretinși pro-europeni, se include figura dnei Irina Vlah, primarul de Chișinău Igor Ceban și fostul ministru al Republicii Moldova, Ion Chicu. Scopul lor este să promoveze agenda Federației Ruse în Republica Moldova, care susține că dacă ne întărim sectorul de apărare înseamnă că noi automat ne implicăm în războiul din Ucraina, ceea ce este un fals. Ei nu numesc deschis cine este agresorul din Ucraina. Evită să răspundă la aceste întrebări. Dacă n-o să ne întărim sectorul de apărare, n-o să putem preveni ceea ce a făcut Rusia în Ucraina, când a atacat în 2014 teritoriile din Donbas, au anexat ilegal Crimeea” a declarat el.

„Există o coordonare între toți acești actori și trebuie să o spunem deschis. Ei toți sunt coordonați de direcția 5 a FSB. Doar în luna mai am observat acțiuni coordonate ale membrilor partidului „Renaștere”, al lui Igor Dodon, Irinei Vlah, Ion Chicu, care vin cu același mesaj în public, precum că Molodva e pentru pace și nu trebuie implicată în război, exercițiile militare ne duc în război, NATO ne militarizează. Toate aceste mesaje au încununat cu ieșirea Mariei Zaharova care la 15 mai a declarat că Moldova se militarizează și NATO vrea să transforme Moldova într-o colonie pe care vrea să o implice ulterior în războiul împotriva Rusiei, iar în cea mai recentă apariție la 30 mai a susținut o afirmație aberantă legată de criza demografică în Moldova din cauza bărbaților moldoveni fac antrenamente comune cu NATO și n-au timp să-și facă copii”, a mai mai spus expertul Watchdog.

Campaniile de dezinformare reprezintă un risc foarte mare pentru securitatea statului și pentru societate și au scopul să slăbească instituțiile statului, atenționează expertul Laurențiu Pleșca, cercetător superior în politici la German Marshall Fund din SUA, și la Centrul Român de Studii Ruse.

„Sunt foarte multe pericole, mai ales interne, dar și externe. Cei care promovează lupta pentru pace zi și noapte încercând să convingă cetățeanul Rep. Moldova de faptul că neutralitatea este o soluție, că alianțele militare precum sperietoare su aducătoare de războaie, că Rep. Moldova este atrasă într-un război. Toate aceste narative reprezintă un risc foarte  mare la adresa instituțiilor statului, pentru că include desigur o destabilizare politică. De asemenea, include și o pierdere a încrederii în instituțiilor statului, dar și poate afecta procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, a subliniat Laurențiu Pleșca.

Autoritățile ar trebui să explice societății acțiunile întreprinse pe domeniul militar pentru a nu crea loc de interpretări și pentru a preveni răspândirea falsurilor, spun experții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,66 m/s
Wed
21
Thu
20
Fri
21
Sat
23
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău