Andrei Popov: Volodimir Zelenski e novice și, probabil, politica Kievului față de Chișinău va merge pe linia setată de președintele Poroșenko
-
22 Aprilie 2019 13:36
Victoria lui Volodimir Zelenski la alegerile prezidențiale din Ucraina va aduce cel mai probabil o schimbare în relația bilaterală Chișinău-Kiev, nu însă una radicală. Totuși, analiștii de la Chișinău susțin că deocamdată există multe necunoscute în relația dintre cele două țări, în contextul în care Zelenski nu a făcut publice prioritățile sale de politica externă, iar la Chișinău nu există deocamdată o alianță de guvernare, relatează Radio Chișinău.
Analiștii de la Chișinău nu admit o schimbare a relațiilor dintre R. Moldova și Ucraina, după ce actorul Volodimir Zelenski a acumulat cele mai multe voturi în urma scrutinului de duminică. Fostul ministru de externe de la Chișinău Iulian Groza crede că, cel puțin acum, este incert în ce direcție va evolua relația dintre cele două țări.
„Acum putem spune că nu avem o claritate. În perioada campaniei, Volodimir Zelenski nu s-a prezentat cu viziuni foarte clare despre politica externă și internă. Există o anumită incertitudine, care e condiționată de structura de forțe și trebuie să vedem în ce măsură noul președinte va putea să influențeze și componența Guvernului în ajunul alegerilor parlamentare, ce sprijin va primi în Parlament”.
Și analistul politic Veaceslav Berbeca spune că este complicat de anticipat viitoarele relații dintre Kiev și Chișinău, în contextul în care în R. Moldova nu există deocamdată o coaliție de guvernare. Potrivit expertului, nici pe segmentul transnistrean nu vor exista schimbări radicale.
„Discutând despre segmentul transnistrean, indiferent care ar fi fost atitudinea față de Poroșenko, relațiile au fost bune pentru Chișinău, din perspectiva gestionării problemei transnistrene, am avut o deschidere din partea administrației lui Poroșenko. S-au creat puncte comune pe frontiera transnistreană, s-a închis orice fel de comunicare directă dintre Tiraspol și Rusia via Ucraina. Urmează să vedem atitudinea lui Zelenski. Nu cred că se va schimba radical, pentru că Ucraina nu este un stat prezidențial, în care o persoană nou aleasă va decide care e vectorul politic pe un anumit subiect, sunt instituții care vor modela în continuare politica Ucrainei față de regiunea transnistreană, ținând cont de anumite păreri ale lui Zelenski”.
Fostul viceministru de externe, Andrei Popov, subliniază că până în prezent relația dintre cele două țări s-a bazat pe interesul comun în reglementarea conflictului transnistrean, dar și pe relația personală a lui Petro Poroșenko cu guvernarea de la Chișinău. El crede că nu vor fi schimbări majore în relația moldo-ucraineană până la alegerile parlamentare din toamnă de la Kiev.
„Relația este setată de programul de Guvern, iar până la alegerile parlamentare care vor avea loc în Ucraina la sfârșitul lunii noiembrie, nu anticipez schimbări radicale în nicio direcție a politicii Kievului față de Chișinău și față de reglementarea conflictului transnistrean în speță. Președintele Poroșenko a însușit dosarul R. Moldova și transnistrean timp de decenii, Volodimir Zelenski e novice și va trebui să pătrundă mai întâi în dosarele prioritare de politică internă și marile teme de politică externă și în aceste condiții cred că va lăsa ca relația cu Moldova să meargă pe linia ei inerțială, setată de guvernarea și președintele precedent”.
În Ucraina, duminică, a avut loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale. După contabilizarea a peste 96% din procesele verbale, actorul Volodimir Zelenski a acumulat peste 73% din sufragii. Pentru contracandidatul său, Petro Poroșenco, au votat peste 24% dintre alegători.