Andrei Năstase: "Vreau să vă asigur că acest vot nu anulează nici într-un fel rezoluțiile și pozițiile principiale ale tuturor statelor lumii asupra unor subiecte sensibile cum ar fi anexarea Crimeii "

  • 25 Iunie 2019 16:46
Andrei Năstase:

Doi dintre cei trei deputații din delegația Republicii Moldova la adunarea APCE au votat pentru revenirea Rusiei în cadrul acestui organism internațional. Este vorba despre socialistul Vlad Bătrîncea și liderul PPDA, Andrei Năstase.

Ultimul a argumentat într-un live pe Facebook prin faptul că deși „nu a fost o decizie ușoară”, a votat pentru revenirea Rusiei în componența APCE pentru ca această instituție să ajute la îmbunătățirea democrației și a respectării drepturilor omului în Rusia.

"Am ales să votez pentru ca această importantă instituție a Consiliului Europei să poată exercita o influență pozitivă asupra tuturor statelor, inclusiv asupra Federației Ruse, în subiecte legate de drepturile omului, de democrație, de stat de drept. Vreau să vă asigur că acest vot nu anulează nici într-un fel rezoluțiile și pozițiile principiale ale tuturor statelor lumii asupra unor subiecte sensibile cum ar fi anexarea Crimeii ", a precizat Andrei Năstase.

Întrebată de jurnaliști referitor la votul lui Andrei Năstase din cadrul APCE, prim-ministrul Maia Sandu a declarat că răspunde numai pentru votul colegului său de partid, Mihai Popșoi, delegat și el al APCE, care a votat împotrivă. 

În acest context, vice-președinta Parlamentului, deputata PDM Monica Babuc, a solicitat audierea ministrului de Externe, Nicu Popescu, în cadrul ședinței de astăzi.

"Întrebarea este dacă acești deputați reprezintă cumva poziția statului Republica Moldova și care au fost considerentele acestui vot, în acel sens în care, deputații polonezi, ucraineni, georgieni și cei care reprezintă țările Baltice au votat împotrivă ", a spus Monica Babuc.

Inițiativa nu a fost pusă la vot de către președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care a argumentat că pentru decizia din cadrul APCE au votat și alte țări importante.

Pentru redobândirea dreptului de vot al Rusiei în cadrul Adunării Parlamentare au votat 118 membri, 62 au votat împotrivă, iar 10 s-au abținut.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău