Andrei Năstase cere Procuraturii Generale să inițieze demersuri legale în cazul unor judecători și procurori care ar fi fost implicați în „Laundromat”

  • 01 Iulie 2019 11:37
Andrei Năstase cere Procuraturii Generale să inițieze demersuri legale în cazul unor judecători și procurori care ar fi fost implicați în „Laundromat”

Andrei Năstase cere Procuraturii Generale să initieze demersurile legale vizând spălarea de miliarde de dolari și corupția la nivel înalt, în cazul unor judecători și procurori implicați în activități ilicite conform unor investigații jurnalistice ajunse în atentia Ministerului Afacerilor Interne. Este vorba despre așa-numitul „Laundromat” .

Potrivit lui Andrei Năstase, la 27 ianuarie 2014, Radu Țurcanu, deținînd funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Botanica, a emis ordonanța judecătorească nr.2po-79/14, considerată parte componentă a infracțiunilor de spălare de bani prin intermediul sistemului judecătoresc și bancar al Republicii Moldova. „Ordonanța dată a fost executată prin încheierea executorului judecătoresc Mocan Svetlana, nr.103/609/2014. Despre existența acestei ordonanțe a cunoscut procuroarea Adriana Bețișor, cel puțin în cadrul cauzei penale nr.2014978027”, menționează ministrul de Interne. 

De asemenea, Andrei Năstase face referire și la mai multe ordonanțe emis de judecătorii Luiza Gafton, Viorica Mihaila, Igor Mînăscurtă. În cazul judecătorului Vitalie Zaporojan, ordonanța dată a fost executată prin încheierea executorului judecătoresc Mocan Svetlana. Potrivit ministrului, despre existența acestor ordonanțe a cunoscut procurorul Adriana Bețișor, însă nu ar fi pornit cauze penale și nu i-ar fi cercetat pe acești magistrați pentru pronunțarea actelor judecătorești nominalizate. 

În același timp, Andrei Năstase susține că Adriana Bețișor, acționînd în vederea obținerii unei decizii favorabile inculpatului Doboș Ruslan Vladimir, care a fost condamnat la 9 ani închisoare și la 5 ani închisoare, iar conform art.84 CP – 12 ani închisoare cu executarea în penitenciar de tip închis, l-a determinat pe adjunctul Procurorului General, Roșioru Mircea, să emisă dispoziția din 28 mai 2018, prin care s-a dispus participarea în ședința de judecată în Curtea de Apel Chișinău și reprezentarea învinuirii în numele statului în cauza penală în privința lui Doboș Ruslan, de către un grup de procurori constituit din: Adriana Bețișor, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție și procurorul în procuratura Chișinău Vitalie Călugăreanu.

„Temei al acestor acțiuni a servit faptul că procurorul de caz, Cătălin Scutelnic a susținut, în ședințele instanței de apel, sentința de condamnare, argumentând că Doboș R. corect a fost condamnat. Acționând în vederea realizării scopului avut, procurorii A. Bețișor și V. Călugăreanu au semnat și prezentat instanței de apel susținerile verbale în cadrul cauzei penale în privința lui Doboș Ruslan, prin care a solicitat casarea sentinței primei instanțe cu achitarea lui Doboș V. pe art. art.42 alin.(2), (3), art.243 alin.(3) lit.b) CP și recalificarea acțiunilor acestuia de pe art.42 alin.(2), (3), 27, 191 alin.(5) CP în baza art.196 alin.(4) CP – cauzarea de daune materiale prin înșelăcune și abuz de încredere, cu numirea unei pedepse de 1 an și 11 luni, cu eliberarea acestuia din arest imediat”, mai menționează Andrei Năstase. 

El mai spune că, prin decizia Curții de Apel Chișinău din 4 iunie 2018, Doboș Ruslan a fost achitat pe anumite articole și s-au recalificat acțiunile acestuia referitor la cauzarea de daune materiale prin înșelăcune și abuz de încredere, cu numirea unei pedepse de 1 an și 11 luni, cu eliberarea acestuia din arest imediat. „Potrivit unor informații operative, pentru aceste acțiuni Doboș R. ar fi achitat procurorilor de caz suma de 50000 euro”, a afirmat Andrei Năstase. 

Menționăm că persoanele vizate nu au reacționat, deoacamdată, la declarațiile lui Andrei Năstase. 

Menționăm că prin așa-numitul „Laundromat” rusesc ar fi fost spălate, în perioada 2012-2014, peste 22 miliarde de dolari prin băncile din R. Moldova, cu implicarea sistemului judecătoresc. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău