Andrei Galbur la Moscova, în contextul recrutărilor în Forțele Armate ruse

  • 04 Aprilie 2016 14:34
Andrei Galbur la Moscova, în contextul recrutărilor în Forțele Armate ruse

Având în vedere tensiunile regionale dar și neînțelegerile la nivel bilateral dintre Chișinău și Moscova vizita ministrului afacerilor externe Andrei Galbur în Federația Rusă nu va produce rezultate vizibile consideră analiștii.

Vizita oficialului moldovean la Moscova are loc după ce la sfârșitul săptămânii trecute ambasadorul rus la Chișinău Farit Muhametșin a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în legătură cu apariția unor informații privind  desfășurarea în Zona de securitate a unor acțiuni de recrutare a locuitorilor din Republica Moldova în Forțele Armate ruse. Tot atunci, diplomația moldovenească a reiterat necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și transformării actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Tot săptămâna trecută, ministrul-adjunct de externe de la Moscova Grigori Karasin a întreprins o vizită la Chișinău, dar înaintea acesteia, diplomația rusă a expediat un comunicat în care se menționa că oficialul rus urma să atenționeze Chișinăul asupra obstacolelor privind rotația pacificatorilor, dar și a presiunii la care ar fi supuse instituțiile media de limba rusă. Analiștii de la Chișinău au comentat acest limbaj drept nediplomatic.

Republica Moldova are o relație foarte complicată cu Federația Rusă, cauzată de atmosfera încordată geopolitică din această zonă, consideră fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova Anatol Țăranu. Potrivit acestuia, în contextul actual, este puțin probabil ca vizita ministrului Galbur să schimbe ceva în actualul status quo.

Andrei Galbur, care anterior a deținut funcția de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă efectuează vizita la Moscova la invitația omologului său Serghei Lavrov. În cadrul vizitei va fi semnat un Plan de consultări între ministerele afacerilor externe ale celor două țări pentru anii 2016 - 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
24
Mon
26
Tue
24
Arhivă Radio Chișinău