Andrei Curăraru: UTA Găgăuzia reprezintă și o parte din acel plan apărut cu câțiva ani în urmă în legătură cu destabilizarea și regionalizarea separatismului în Rep. Moldova

  • 13 Martie 14:39
Andrei Curăraru: UTA Găgăuzia reprezintă și o parte din acel plan apărut cu câțiva ani în urmă în legătură cu destabilizarea și regionalizarea separatismului în Rep. Moldova

După ce guvernatoarea regiunii Găgăuze Evghenia Guțul a fost într-o vizită în Rusia, unde s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin, aceasta a organizat astăzi o conferință de presă, în care a declarat că președintele rus și-a „exprimat susținerea totală în lupta autonomiei Găgăuze și susținerea pentru drepturile și competențele lor legale”. Experții atenționează că această declarație reprezintă o aluzie la ieșirea din componența R. Moldova, și Găgăuzia face parte din planul de destabilizare a R. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Evghenia Guțul a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că în timpul vizitei s-a adresat Rusiei ca să primească gaz direct de la Gazprom și să deschidă conturilor speciale pentru găgăuzi. Ea a mai anunțat că se va întâlni voi întâlni cu liderii partidelor de opoziție, Voronin, Dodon, Șor, pentru a discuta cooperarea cu aceștia.

„Vladimir Putin și-a exprimat toată susținerea în lupta autonomiei noastre și în lupta pentru drepturile noastre legale. Vreau să spun un mare mulțumesc pentru primirea lor, pentru relația și respectul lor pentru poporul găgăuz. M-am adresat Rusiei cu rugămintea ca să primim gaz direct de la Gazprom cu tarif redus. Există înțelegere și susținere deplină în acest sens. M-am adresat autorităților și cu rugămintea de a deschide separat conturi pentru locuitorii din Găgăuzia. Doresc să le mulțumesc deputaților Adunării Populare care au participat și au apărat drepturile noastre, acesta este un exemplu concret când opoziția, unindu-se, a putut să obțină succes. În viitorul apropiat mă voi întâlni cu liderii partidelor de opoziție, cu domnul Voronin, Dodon, Șor și conducerea partidului Renașterea. Vom discuta cooperarea noastră comună cu ei”, a declarat Evghenia Guțul.

Expertul în securitate, Andrei Curăraru a comentat pentru Radio Chișinău că după nivelul întrunirilor pe care le-a avut Evghenia Guțul în Federația Rusă, Moscova pune o miză foarte mare pe forțele asociate fugarului Ilan Șor. În acest context, el a atenționat că acțiunile de destabilizare deja încep în R. Moldova.

 „Vorbim despre o aluzie la acel drept de ieșire de componență a Re. Moldova, dacă se declanșează clauza legată de pierderea suveranității. Am văzut de mai multe ori politicieni pro-ruși care vorbesc despre faptul că integrarea Europeană ar reprezenta o pierdere a suveranității, în realitate de fapt este o creștere a suveranității. UTA Găgăuzia reprezintă și o parte din acel plan apărut cu câțiva ani în urmă în legătură cu destabilizarea și regionalizarea separatismului în Rep. Moldova, dar și acel plan despre care vorbea SIS, în legătură cu evenimentele mai apropiate, cum ar fi alegerile prezidențiale și referendumul de integrare Europeană. (...) Acum ne-ar interesa pe toți finalizarea proceselor legate de coruperea alegătorilor în procesul de alegere a bașcanului, în alegerile locale și stabilirea gradului de vinovăție a tuturor părților implicate, inclusiv în ceea ce privește Partidul Renașterii și persoanelor asociale doamnei Guțul, sau chiar doamna Guțul, dacă asta s-ar produce această coagulare ar dispărea de la sine pentru că - penalii nu au ce căuta în politică”, a explicat Andrei Curărau.     

Amintim că bașcana regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Konstantinov, au efectuat în perioada 1-8 martie, o vizită la Moscova. La Moscova se află și fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul furtul miliardului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău