Anders Fogh Rasmussen: Moldova este un partener de valoare pentru NATO

  • 14 Iunie 2013 14:09
Anders Fogh Rasmussen: Moldova este un partener de valoare pentru NATO

Republica Moldova poate avea relații bune cu NATO și poate coopera pe diverse domenii, chiar dacă este o țară neutră, au declarat vineri, 14 iunie, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen și premierul Iurie Leancă.

Republica Moldova este un partener de valoare pentru NATO, a declarat Anders Fogh Rasmussen și a îndemnat autoritățile de la Chișinău să continue refomele inițiate, salutând eforturile depuse pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. El s-a referit la statutul de neutralitate a Republicii Moldova, menționând că nu există contradicții între parteneriatul cu NATO și acest statut. De asemenea, oficialul NATO a declarat că organizația sa se pronunță pentru identificarea unei soluții pașnice de reglemnentare a conflictului transnistrean.

”Noi înțelegem și respectăm importanța pentru Republica Moldova a neutralității constituționale. NATO are relații excelente cu multe state neutre. Și nu există nicio contradicție dintre neutralitate și parteneriatul nostru. Statele NATO vor continua să susțină indepeneța Moldovei, suveranitatea și integritatea teritorială. NATO nu este implicată în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, dar urmărește cu atenție evoluțiile” a declarat Anders Fogh Rasmussen .

Republica Moldova dorește să se transforme din consumator de securitate în furnizor de securitate, a declarat Iurie Leancă, referindu-se la intenția Republicii Moldova de a participa la o operațiune internațională în Kosovo. El a menționat că Republica Moldova cooperează cu NATO pe mai multe domenii, cum ar fi cele științifice, sociale și umanitare, iar statutul de neutralitate nu împiedică acestei cooperări.

”Noi depunem eforturi pentru aprofundarea relațiilor dintre Republica Moldova și NATO. Acest lucru nu contravine statutului de neutralitate stipulat în Constituția noastră. Alianța Nord Atlantică are o experiență largă de cooperare cu țările neutre și non-membre ale NATO, care va fi utilă și Republicii Moldova” a declarat Iurie Leancă.

Premierul Iurie Leancă întreprinde în aceste zile o vizită la Bruxelles, în cadrul căreia a avut întrevederi cu mai mulți oficiali europeni. Aceasta este prima vizită peste hotare a lui Iurie Leancă în calitate de premier.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău