ANCOM România: Acordul privind reducerea tarifelor de roaming, consolidare a relațiilor dintre România și R. Moldova

  • 06 Noiembrie 2023 15:24
ANCOM România: Acordul privind reducerea tarifelor de roaming, consolidare a relațiilor dintre România și R. Moldova

Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și de apeluri internaționale dintre România și Republica Moldova reprezintă un pas semnificativ pentru creșterea conectivității, a declarat, luni, Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), relatează Agerpres

"Această inițiativă importantă pentru relația dintre România și Republica Moldova a fost acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și cel de apeluri internaționale. Știți foarte bine, tarifele mari pentru serviciile de roaming și apeluri telefonice dintre România și Republica Moldova și nu numai, în afara spațiului Uniunii Europene, au descurajat foarte mult timp comunicarea între persoane, dar și între companii. Demersul pentru încheierea unui acord a început acum 5 ani de zile. 4 ani de zile au fost discuții tehnice între ANCOM și, bineînțeles, omolog-ul nostru ANRCETI (Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației a Republicii Moldova - n.r.). Știți foarte bine, toată lumea care ați lucrat în domeniu, ședințe, negocieri mixte. Câteodată căutăm resurse financiare doar pentru deplasări sau pentru a susține echipa de la ANRCETI să vină în România, ca să poată să înțeleagă acest proces și aceste elemente care sunt strict tehnice câteodată, dar negocierile sunt întotdeauna politice. Premisa de la care a plecat partea română a fost aceea că reglementările și practicile comerciale diferite au făcut ca servicii de comunicații între România și Republica Moldova să rămână scumpe, așa cum spuneam, pentru utilizatori, mai ales pentru cei care nu folosesc oferte dedicate. Acordul a intrat anul trecut în martie în vigoare și are o durată de 5 ani. Este un pas semnificativ pentru creșterea conectivității, o dezvoltare economică profundă între cele două state, dar și o consolidare a relațiilor dintre România și Republica Moldova", a spus Valeriu Ștefan Zgonea.

Zgonea a afirmat că după primul an de aplicare sunt reduceri semnificative ale tarifelor de roaming bilateral între operatori dintre Republica Moldova și România.

"Avem o creștere spectaculoasă a traficului de internet în roaming, inhibată mulți ani de zile de aceste tarife prohibitive pe care le știți și dumneavoastră. Sunt convins că o parte dintre dumneavoastră au plecat în afara Uniunii Europene și au văzut ce tarife prohibitive sunt. Câteva exemple scurte. În 2022, creșterea traficului de internet în roaming a fost de 20 de ori în cazul utilizatorilor din Republica Moldova care au folosit roaming în România, respectiv de trei ori din partea utilizatorilor din România care au utilizat roaming în Republica Moldova. Dacă vorbim de tarife, că până la urmă vorbim de buzunarul unei companii sau buzunarul propriu, costul coșului mediu de consum în roaming între cele două state a scăzut cu 70% în cazul utilizatorilor din Republica Moldova și cu 30% în cazul utilizatorilor din România", a declarat Valeriu Zgonea.

El i-a avertizat pe toți utilizatorii să citească cu multă atenție toate obligațiile atunci când părăsesc spațiul României și se îndreaptă către Republica Moldova și să verifice tarifele de roaming pentru internet și date din statul vecin înainte de a se angaja într-un consum masiv al acestui serviciu.

"Anul trecut, în martie, pe baza acestui produs pe care noi l-am făcut bilateral, Uniunea Europeană, care la început ne-a criticat, ne-a amenințat că o să ne facă un infringement, în martie anul trecut sau în martie anul ăsta, dacă nu mă înșel, a propus că acest acord bilateral pe care îl are Uniunea Europeană cu Republica Moldova, Acordul de asociere, pe care l-am avut și noi, să se extindă și către zona de roaming. A fost comunicat Republicii Moldova și el intră în planul de acțiune, în celebru ZLSAC, pe care îl are Replica Moldova cu Uniunea Europeană. Este un semnal pozitiv pentru noi. Asta înseamnă că anticipăm și putem să găsim și să introducem produse inovative care consolidează flancul estic. Din perspectiva noastră, va fi o bilă albă pentru Republica Moldova în procesul pe care eu sper să-l anunță Comisia", a precizat Valeriu Zgonea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:1,03 m/s
Sat
7
Sun
7
Mon
6
Tue
4
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău