Anchetatorii ONU au concluzionat că au fost comise crime de război în Ucraina

  • 23 Septembrie 2022 14:20
Anchetatorii ONU au concluzionat că au fost comise crime de război în Ucraina

ONU a vorbit până în prezent de presupuse crime de război în Ucraina, dar anchetatori ai organizației au confirmat vineri că astfel de atrocități chiar au fost comise în această țară după invazia rusă în februarie, relatează France Presse, citat de Agerpres.

Comisia de anchetă a ONU cu privire la Ucraina a fost lansată în martie de Consiliul Națiunilor Unite pentru drepturile omului (UNHRC) pentru a ancheta cazurile de încălcare a drepturilor omului de către trupele ruse.

Consiliul a aprobat în luna mai o noua rezoluție prin care cerea Comisiei să investigheze în mod specific încălcările grave ale drepturilor omului comise de trupele ruse în regiunile Kiev, Cernigov, Harkov și Sumî.

În cursul investigațiilor în cele patru regiuni, comisia a vizitat 27 de orașe și sate și a interogat peste 150 de victime și martori, a explicat președintele acesteia, Erik Mose, în primul raport prezentat verbal în fața Consiliului.

"Pe baza dovezilor strânse de Comisie, aceasta a ajuns la concluzia că au fost comise crime de război în Ucraina", a declarat Erik Mose, enumerând bombardamentele rusești asupra unor zone civile, numeroase execuții, tortură și rele tratamente, precum și violență sexuală.

"Am fost frapați de numărul mare de execuții în regiunile pe care le-am vizitat. Comisia investighează în prezent astfel de decese în 16 orașe și așezări. Am primit acuzații credibile privind numeroase alte cazuri de execuții, pe care în prezent le documentăm", a declarat șeful comisiei respective.

Corpurile descoperite au drept caracteristici comune semne vizibile de execuții, cum ar fi mâinile legate la spate, plăgi prin împușcare în cap sau gâturi tăiate.

De asemenea, Mose a denunțat bombardamentele rusești asupra unor zone civile în Ucraina.

Martori, a indicat el, au furnizat mărturii concordante despre rele tratamente și tortură, săvârșite în timpul detenției lor ilegale.

Unele dintre victime au declarat că, după o primă reținere de către forțele ruse în Ucraina, au fost transferate în Rusia și deținute timp de săptămâni în șir în închisori.

"Interlocutorii au descris bătăi, șocuri electrice și nuditate forțată, precum și alte tipuri de încălcări în aceste locuri de detenție", a subliniat Mose, care atrage atenția că, după transferul în detenție în Rusia, unele victime au dispărut.

Anchetatorilor ONU le-au fost raportate de asemenea cazuri de violență sexuală. În unele dintre acestea, rudele au fost forțate să asiste în timpul comiterii lor.

În cazurile cercetate de comisie, vârsta victimelor violențelor sexuale sau pe criterii de gen a variat între patru și 82 de ani.

Comisia Națiunilor Unite a documentat de asemenea cazuri în care copii au fost violați, torturați și închiși ilegal. "Copii au fost uciși și răniți în atacuri fără discernământ cu arme explozive", a spus Mose.

El a menționat pe scurt că echipa sa s-a ocupat și de două cazuri de maltratare a unor soldați ruși de către forțele ucrainene. "Chiar dacă sunt puține la număr, aceste cazuri continuă să facă obiectul atenției noastre", a spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău