Ancheta privind Rusia | Contracte între SUA și serviciile secrete italiene

  • 02 Octombrie 2019 15:51
Ancheta privind Rusia | Contracte între SUA și serviciile secrete italiene

Premierul italian Giuseppe Conte a autorizat întâlniri între un înalt responsabil american și serviciile secrete italiene în cadrul eforturilor președintelui SUA, Donald Trump, de a discredita ancheta Mueller asupra legăturilor sale cu Rusia, au transmis miercuri media italiene, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Conte a aprobat două întâlniri între ministrul american al Justiției, Bill Barr, și șeful serviciilor italiene de informații, generalul Gennaro Vecchione, susține Corriere della Sera, principalul cotidian italian.

Barr a avut contacte cu oficiali și cu servicii secrete în Australia, Marea Britanie și Italia pentru a aduna elemente în vederea discreditării anchetei procurorului special Robert Mueller, a scris sâmbătă cotidianul american New York Times.

Raportul Mueller descrie eforturile Rusiei pentru a influența alegerile prezidențiale din 2016 în favoarea lui Donald Trump, însă anchetatorii nu au găsit probe privind o înțelegere secretă între Moscova și anturajul candidatului republican.

Conform mass-media italiene, Barr a venit în august la Roma pentru a aduna elemente privind ancheta Mueller și ar fi revenit vinerea trecută pentru a se întâlni din nou cu generalul Vecchione, chiar înainte de sosirea, marți, la Roma a șefului diplomației americane Mike Pompeo.

Președintele american, în campanie pentru a fi reales în 2020, a spus despre ancheta Mueller că este o conspirație împotriva sa și a dispus Departamentului de Justiție să lanseze o contra-anchetă.

Conform mass-media locale, Barr a cerut serviciilor secrete italiene să îi furnizeze cât mai multe informații despre Josef Mifsud, un profesor universitar maltez care preda la Roma și pe care americanii îl suspectau a fi un spion în solda unor italieni sau a unor britanici.

Mifsud i-ar fi promis fostului director de campanie al lui Trump, George Papadopoulos, să îi furnizeze informații împotriva lui Hillary Clinton, în timpul campaniei din 2016.

Acest profesor a lucrat pentru Universitatea Link Campus din Roma până în 2017, când Papadopoulos a fost închis pentru că a mințit agenția americană de informații FBI.

Papadopoulos este convins că Mifsud făcea parte dintr-un grup de "spioni" folosiți pentru a-i întinde capcane lui Trump, o poziție tot mai puternic susținută de Casa Albă. Înainte de a i se pierde urma, Mifsud ar fi locuit într-un apartament al unei firme având legătură cu Link Campus până în mai 2018, conform Corriere della Sera.

Această universitate ar avea legătură cu serviciile secrete și cu Mișcarea 5 Stele (M5S), partidul dominant al majorității guvernamentale și de care Conte este apropiat, conform mass-media.

Conform cotidianului Repubblica, Barr l-a "avertizat" pe generalul Vecchione că legăturile între Link și M5S, al cărei lider este ministrul de externe Luigi Di Maio, ar putea afecta cooperarea bilaterală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău