Anchetă preliminară: Președintele Braziliei, implicat într-un SCANDAL de corupție

  • 24 Septembrie 2016 23:18
Anchetă preliminară: Președintele Braziliei, implicat într-un SCANDAL de corupție

Un judecător al Curții supreme din Brazilia a autorizat deschiderea unei anchete preliminare asupra informațiilor care îl implică pe actualul președinte Michel Temer în scandalul de corupție de la compania publică petrolieră Petrobras, relatează AFP.

Teori Zavascki a dat undă verde, vineri seară, deschiderii mai multor anchete asupra unor lideri politici, în baza declarațiilor lui Sergio Machado, fost președinte al Transpetro, o filială a gigantului public Petrobras.

Machado a furnizat informații în cadrul unui acord cu justiția în schimbul undei reduceri a pedepsei, a precizat Agencia Brasil.

Ancheta asupra lui Michel Temer se concentrează asupra unei presupuse solicitări de fonduri făcute în 2012 la Transpetro.

Declarațiile lui Sergio Machado au fost incluse în mai multe dosare, care implică oameni politici influenți din Brazilia, din PMDB, formațiunea centristă a actualului președinte Temer, PDSB, partidul social-democrat, Partidul muncitorilor al fostei președinte Dilma Rousseff precum și al mentorului ei, fostul șef al statului Luiz Inacio Lula da Silva.

Procurorul general al Republicii, Rodrigo Janot, urmează acum să decidă în privința deschiderii oficiale a unei anchete care să-l vizeze pe actualul președinte.

Dosarul "Lavage Express", anchetă deschisă în martie 2014, a dezvăluit o vastă rețea de corupție în cadrul Petrobras. Treizeci de luni mai târziu, ancheta a devenit o sperietoare pentru oameni politici din Brazilia.

Michel Temer i-a succedat în funcție Dilmei Rousseff la 31 august, după ce aceasta a fost destituită de Senatul brazilian pentru manipularea conturilor publice, la finalul unei proceduri politico-juridice.

Susținătorii Dilmei Rousseff denunță destituirea ca pe o 'lovitură de stat' pusă la cale de opoziția de dreapta și de Michel Temer, care anterior era vicepreședinte.

Sursa: agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău