Anchetă de corupție în PE: Comisia Europeană verifică relațiile fostului comisar grec Avramopoulos cu un ONG
-
19 Decembrie 2022 18:25
Comisia Europeană verifică în prezent dacă fostul său comisar pentru afaceri interne din perioada 2014-2019, grecul Dimitris Avramopoulos, a îndeplinit condițiile în care a fost autorizat în anul 2021 să lucreze pentru ONG-ul ''Fight Impunity'' aflat în epicentrul scandalului de corupție care afectează Parlamentul European și este legat de statele Qatar și Maroc, relatează agenția Agerpres.
„Efectuăm controale interne și, desigur, dacă este necesar îl vom contacta pe fostul comisar pentru mai multe detalii'', a declarat luni la o conferință de presă purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Eric Mamer.
Fostul comisar ''este membru de onoare al organizației (...) și a primit o autorizație cu restricții din partea Comisiei pe 3 februarie 2021, în urma unei recomandări a comitetului etic independent'' al executivului comunitar, a adăugat purtătorul de cuvânt.
El a subliniat că Bruxellesul nu are deocamdată suspiciuni că Avramopoulos nu și-ar fi respectat angajamentele, adăugând însă că executivul comunitar nu a fost informat despre sumele încasate de fostul său comisar.
Acesta din urmă susține că - după ce și-a încheiat activitatea în Comisia Europeană - a încasat anual din colaborarea cu acel ONG circa 60.000 de dolari.
Fondatorul și președintele ONG-ului ''Lupta contra impunității'' (Fight Impunity) este fostul eurodeputat socialist italian Pier Antonio Panzeri, unul dintre inculpații în scandalul de corupție legat de presupuse sume de bani oferite de Qatar și Maroc unor oficiali europeni pentru a influența decizii ale instituțiilor UE.
La fel ca vicepreședinta demisă a PE, Eva Kaili, Panzeri se află în arest preventiv. În cadrul investigației în care sunt inculpați mai mulți eurodeputați, asistenți parlamentari, sindicaliști și lobbiști, poliția belgiană a găsit 700.000 de euro la domiciliul lui Panzeri la Bruxelles.
Potrivit unor informații din presă pe care Comisia Europeană a refuzat să le comenteze, Avramopoulos este în prezent un candidat pentru postul de trimis special al UE pentru țările din Golf.
Dar acest politician conservator grec nu este singurul nume important ce are legături cu ONG-ul menționat și care nu se regăsește în Registrul de Transparență al Comisiei Europene.
Printre alți membri onorifici ai ''Fight Impunity'', susceptibili să primească o remunerație, se numără fosta comisară italiană pentru pescuit între anii 1995 și 1999, Emma Bonino, care apoi a fost de două ori ministru de externe al Italiei, dar și fosta șefă a diplomației europene din perioada 2014-2019, Federica Mogherini.
Social-democrată italiană în prezent rector al Colegiului Europei, Mogherini nu avea însă nevoie de o autorizație din partea Comisiei Europene pentru colaborarea sa cu respectivul ONG, întrucât atunci când aceasta a început trecuseră deja doi ani de când nu mai era membră a Comisiei Europene, a justificat purtătorul de cuvânt comunitar citat mai sus.