Anca Dragu: Aderarea la SEPA înseamnă că plățile în euro din Republica Moldova către Uniunea Europeană vor fi rapide și mai sigure
-
05 Februarie 13:50
Prioritățile Băncii Naționale a Moldovei (BNM) sunt independența și integritatea instituției, contribuția la parcursul european al țării, stabilitatea prețurilor, susținerea intermedierii financiare și creșterea sustenabilă a economiei naționale. Acestea au fost enunțate de către guvernatoarea BNM Anca Dragu în cadrul unui podcast de educație financiară. Șefa băncii centrale crede că 2024 va fi un an mai dificil decât 2023, mai ales pentru că este unul electoral care va aduce provocări interne, transmite Radio Chișinău.
Economia Rep. Moldova se apropie tot mai mult de cea a Uniunii Europene. Exporturile către Uniunea Europeană au ajuns la circa 65 la sută, iar cea mai mare pondere o are România. Cu 10-15 ani în urmă relațiile cu UE arătau diferit, mult mai slab, a spus guvernatoarea BNM.
Anca Dragu susține că procesul de reformă pentru aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un punct de creștere a atenției investitorilor în ceea ce privește Rep. Moldova.
„Toate reformele care vor avea loc în următorii câțiva ani și care derivă din negocierea acestor capitole cu Uniunea Europeană, reprezintă tot atâtea măsuri de reformă, care se vor resimți și vor conduce, cu siguranță, la creșterea încrederii investitorilor. Am văzut acest fenomen că s-a întâmplat în România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, toate țările acestea au avut o mult mai bună reputație sau atenție pentru investitori”, a declarat guvernatoarea BNM.
Anca Dragu a subliniat apropierea Rep. Moldova de Uniunea Europeană din perspectiva economică. Semnificația cererii de apartenență la SEPA demonstrează că Rep. Moldova se îndreaptă către Uniunea Europeană cu toate forțele prin toate căile, susține șefa BNM.
„Aderarea Moldovei la SEPA înseamnă că plățile din Moldova în euro către Uniunea Europeană vor fi rapide, vor fi sigure, vor fi și transparente din punct de vedere al băncilor, dar în primul rând, vor fi mult mai ieftine. Adică, față de cât se plătește acum pentru un transfer 10, 20, 30, 40 de euro depinde și de bancă și de țară și de sumă, odată ce Moldova va fi în SEPA, acum cost va fi de 1, 2, 3 euro maxim. Va crea o dinamică a comerțului. Evalurea dosarului va dura circa un an, e greu de spus, pentru că nu depinde de noi și apoi mai durează câteva luni, implementarea, soluția tehnică, dar primul pas l-am făcut. Am luat decizia de a începe această discuție”, a mai spus Anca Dragu.
Amintim că, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro – SEPA, ceea ce va permite efectuarea de tranzacții fără numerar mult mai simplu și mai ieftin cu țările membre ale UE, Regatul Unit, Norvegia și Islanda.