Anca Dragu: Banca Națională va fi responsabilă de trei capitole de negociere cu Uniunea Europeană

  • 16 Februarie 13:13
Anca Dragu: Banca Națională va fi responsabilă de trei capitole de negociere cu Uniunea Europeană

Banca Națională va fi responsabilă de trei capitole de negociere cu Uniunea Europeană. Guvernatoarea BNM Anca Dragu a declarat pentru Moldova 1 la emisiunea „În Context” că băncile și firmele din Republica Moldova trebuie să fie pregătite pentru fondurile de preaderare. Sistemul financiar național are potențial de creștere, susține șefa băncii centrale.

„ În faza de preaderare, vor fi fonduri disponibile pentru sectorul real, pentru companii, astfel încât firmele trebuie să caute cofinanțarea de la bănci. Deci noi trebuie să ne asigurăm de pe acum că întreprinderile pe de o parte și băncile pe de altă parte, stau la aceeași masă, găsesc soluții, astfel încât să dinamizăm creditarea încă din faza aceasta, dar să fim pregătiți și pentru faza de preaderare”, a declarat Anca Dragu la Moldova1.

Acest lucru va permite dezvoltarea împrumutrilor și intermedierii financiare care constituie aproximativ 20 la sută din produsul intern brut, în timp ce media europeană ajunge la 90 de procente. Prognoza inflaționistă prezintă semnale bune pentru potențialii investitori.

„O inflație de 5 la sută, pe care Banca Națională o țintește, aduce încredere pentru investitori și consumatori. Odată ce inflația a ajuns în intervalul de țintire al BNM, iar prognoza pentru 2024 arată că inflația rămâne la acest nivel, undeva sub 5 la sută, atunci acest mesaj ar trebui înțeles de către investitori și consumatori că economia este într-o zonă de stabilitate”, a subliniat guvernatoarea BNM.

Anca Dragu a preluat conducerea băncii naționale acum o lună și jumătate. Anterior a lucrat în sistemul financiar european și românesc, și la Fondul Monetar Internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău